Otkazali su putovanja, zatvorili poslovnice, je li to kraj megalomanskih planova kupca Kompasa?

Autor: Marija Crnjak, Poslovni.hr/H , 04. listopad 2018. u 13:26
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Savjetuje putnike-klijente, ako su oštećeni zbog otkazivanja putovanja, da imaju pravne instrumente, poput jamčevine, osiguranja i drugog kako bi zaštitili svoja prava.

Turistička agencija Kompas Zagreb d.d. zbog problema u poslovanju ovih dana je bila prisiljena otkazati već dogovorene programe putovanja, a poslovnice su zatvorene za klijente, doznaje Hina, uz potvrdu Udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (UPA HGK). Potvrda sa šturim pojašnjenjem stigla je potom i iz samog Kompasa Zagreb, kompanije koju je lani od Ivana Pukšara kupio fond Inspire Investments, odnosno Matko Bolanča.

"Proteklih smo dana, zbog tehničko procesnih razloga, obavijestili dio putnika koji su kod nas u aranžmanima da zbog navedenih poteškoća, a u skladu s ugovorom o putovanju i općim uvjetima i uputstvima za turističke aranžmane Kompasa Zagreb te Zakona o turističkim agencijama, razliku neispunjenih ugovornih obveza namire iz ugovorene usluge o osiguranju turističkih putovanja s odgovarajućim osiguravajućim kućama. Napominjemo da se radi o manjem broju putnika, ispod 3 posto proteklog mjesečnog razdoblja, odnosno 0,3 posto ovogodišnjeg obujma poslovanja", stoji u objavi.

U Kompasu Zagreb vjeruju da će uz njihove isprike i navedenu ugovorenu financijsku kompenzaciju ovo neutralno utjecati na korisnike, "jer se radi o problematici na koju u današnjem globalnom svijetu usluga nailazimo, kako u sklopu organiziranih putovanja tako i pojedinaca, koji svoje putovanje samostalno organiziraju preko uslužnih internet servisa".

Predsjednik UPA HGK Boris Žgomba potvrdio je Hini da su do njih došle informacije o problemima u Kompas Zagreb.

"Informacije koje do nas dolaze od putnika i partnera te agencije ukazuju da je i fizički i pismeni kontakt e-mailom s odgovornima u Kompas Zagreb zadnjih dana teško ostvariv, gotovo nemoguć, te da ne mogu dobiti povratne informacije o onome što ih zanima, bilo da se radi o putovanju ili poslu", otkriva Žgomba, ocjenjujući i da se tu "ne radi o obilježjima agencijskog poslovanja, nego vjerojatno i prije svega o odlukama vlasnika i menadžmenta te agencije".

Žgomba vjeruje da na domaćem agencijskom, ali i širem tržištu problemi u Kompasu ne bi trebali izazvati veće tržišne poremećaje. Tako je, naime, bilo i kada je nekadašnja velika agencija Generalturist sredinom 2000-tih godina ugašena, i to zbog pogrešnih poslovnih odluka i neprilagodbe tržišnim trendovima nakon gotovo 80 godina postojanja, a domaće tržište ostalo bez velikog agencijskog igrača.

Bolanča ostao jedini većinski vlasnik

Hina neslužbeno doznaje da je Kompasu Zagreb otkazao sva putovanja, iako se to ne može iščitati na web stranicama agencije gdje se uredno najavljuju putovanja i omogućuje rezervacija. Tvrtka s 50-ak zaposlenih prošlu godinu je završila s 87,2 milijuna kuna prihoda, odnosno oko 9 posto više nego u godini ranije, te s gubitkom od 2,2 milijuna kuna. Godinu ranije završili su sa 17,4 milijuna kuna minusa. Kako je poznato  u proljeće 2017. Kompas Zagreb je od Ivana Pukšara i manjinskih dioničara preuzela tvrtka Inspire Investments, koja je za račun fonda Inspire Fusion tada preuzela 86 posto udjela u toj agenciji. Matko Bolanča investicijski fond rizičnog kapitala Inspire Fusion osnovao je u srpnju 2016. godine s financijašem Krešimirom Kukecom, no danas se na Depozitoriju (SKDD) kao većinski vlasnik Kompasa Zagreb navodi samo Matko Bolanča kao vlasnik 86-postotnog udjela u firmi.

Propali planovi 

U revizorskom izvješću za 2017. navodi se kako je društvo započelo proces restrukturiranja i konsolidacije poslovanja. Započeti su procesi strateškog, financijskog i operativno-organizacijskog restrukturiranja. Kao rezultat ispravljene su značajne računovodstvene pogreške iz prethodnih razdoblja, učinjene uštede troškova poslovanja te postavljene osnove za korporativno upravljanje procesima i organizacijom, navodi se u izvješću. 

Nadalje, u sklopu procesa restruktuiranja te analize tržišnih parametara i potencijala razvoja turističke djelatnosti, društvo je donijelo višegodišnje planove poslovanja te prati njihovu realizaciju i poduzima akcije i mjere kontrole, a buduća djelatnost trebala je biti usmjerena na podizanje razine poslovanja u segmentima outgoinga, incominga te daljnjeg rasta i razvoja korporativnog segmenta, što će doprinijeti rastu profitabilnosti i održanju trajne likvidnosti poslovanja, napominju. Iako se navodi da će Kompas Zagreb u ovoj godini završiti započeti proces restrukturiranja i konsolidacije poslovanja, planovi im se očito ne ostvaruju.

Kako je Bolančin prvi potez prilikom osnivanja investicijskog fonda bilo preuzimanje Fleet Rentacar kompanije, plan je bio stvaranje nove grupacije koja će u idućim godinama pridonijeti razvoju agencijskog i ukupnog hrvatskog turizma. Tada, u travnju 2017., najavili su i da su im namjere kreirati određene strateške promjene fokusa poslovanja Kompasa, s posebnim jačanje incominga te primjenom inovativnih tehnologija i procedura poslovanja nastojati ostvariti značajne iskorake ka daljnjem rastu poslovanja i profitabilnosti, bez negativnog utjecaja na stabilnost radnog kadra.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U jeku najvećeg turističkog buma propada najveća turistička agencija. Da imamo i najmanje funkcionalan DORH, oni bi već podigli optužnice protiv nekoga, jer nemoguće je naći drugo objašnjenje nego da je riječ o kriminalu. Ta agencija zarađuje na provizijama i ne znam kako bi se uopće mogla financijski izložiti.

New Report

Close