E&Y i PwC će kontrolirati monopol HT-a i Agrokora

Autor: Bernard Ivezić , 01. kolovoz 2014. u 10:17
U AZTN-u, na čijem je čelu Mladen Cerovac, objašnjavaju da su povjerenika birali Agrokor i HT te da ih oni i plaćaju/Marko Lukunić/PIXSELL

E&Y četiri će godine pratiti kako HT upravlja Optimom, a PwC će tri pratiti spajanje Agrokora i Mercatora. Cijena tajna.

Dok se javnost i dalje žesti zbog outsourcinga čistačica iz državne službe, onaj praćenja provedbe tržišnog natjecanja nad Agrokorom i Hrvatskim telekomom bez puno pompe otvorio je nove poslove konzultantskim kućama.

 

51zaposlenika

imao je prošle godine AZTN

Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) dala je zeleno svjetlo da PricewaterhouseCoopers (PwC) postane njezina produžena ruka u praćenju spajanja Agrokora i Mercatora, a Ernst&Young (E&Y) u praćenju kako HT upravlja Optima telekomom. Dva povjerenika, kako ih AZTN službeno naziva, dobila su sigurne poslove. Posao E&Y-a trajat će četiri, a PwC-a tri godine. Dvije velike revizorske kuće time su se odrekle svih drugih poslova za Agrokor, u slučaju PwC-a, i HT, u slučaju E&Y, dok im traje mandat povjerenika.

Dobra referenca
"Riječ je o poslovima koji su, zbog ograničenja povjereniku da radi na svim tržištima na kojem djeluje sudionik koncentracije za cijelog mandata, poput pružanja revizorske usluge sudionicima koncentracije, konzultiranja u drugim postupcima spajanja i pripajanja, sigurno manje financijski lukrativni nego što bi to bili potencijalni poslovni pothvati bez spomenutih ograničenja", kaže Snježana Vujisić Sardelić, savjetnica za komunikacije AZTN-a. Ističe ipak da je riječ o referenci koja za povjerenika ima visoku buduću vrijednost. Tvrtke povjerenici nisu bili raspoloženi komentirati vrijednost tih poslova. U AZTN-u objašnjavaju da su povjerenika birali  Agrokor i HT te da ih oni i plaćaju. "Agencija nema saznanja kako su sudionici obje koncentracije birali povjerenika kojeg su predložili Agenciji, niti koliku će financijsku naknadu povjerenici dobiti", objašnjavaju u AZTN-u ističući kako je svaki povjerenik prije odobrenja morao je predočiti detaljan program.

 

680odluka

svake godine donese AZTN

Crobenzom probili led 
AZTN ne koristi prvi put usluge povjerenika. Prije četiri godine u slučaju Mol-Ina-Crobenz posao prodaje Crobenza u Hrvatskoj dao je povjereniku koji je činio tim na čelu s odvjetnicom Irenom Budek Pavičić. Na zahtjev AZTN-a u tim je ušao ekonomist konzultant Zdravko Kuzmić. Tako je umjesto tvrtki bez zaposlenika i registracije trgovine naftnim derivatima Crobenz na kraju, uz odobrenje AZTN-a, kupio Lukoil. U AZTN-u ističu da dosad nisu imali negativnih iskustava s povjerenikom te da je njihovo rješenje obvezujući pravni akt. Ako stranke ne poštuju preuzete obveze, krajnja mjera može biti i zabrana koncentracije.

Komentirajte prvi

New Report

Close