Trgovci potkopavaju ulaganja u sektoru

Autor: Božica Babić , 11. ožujak 2015. u 11:02
Pritisak na pad cijena čine trgovci plasiranjem proizvoda pod svojom markom/Fotolia

Proizvođačima se savjetuje razvoj inovativnih proizvoda visoke kakvoće, osobito asortimana koji je namijenjen za djecu i sportaše.

Sektor mlijeka i mliječnih proizvoda zbog pada globalne potražnje i globalne nestabilnosti cijena te posljedica uzrokovanih uvođenjem ruskog embarga suočen je s brojnim problemima, a usto 31. ožujka 2015. ukidaju se i proizvodne kvote koje su proteklih godina državama članicama ograničavale proizvodnju.

Europski parlament zbog toga je usvojio Rezoluciju o budućnosti mliječnog sektora EU kojom od Vijeća i Europske komisije traži konkretne mjere za efikasnije upravljanje mogućom novom krizom u tom iznimno osjetljivom sektoru. Predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru poručuju kako u novi EU plan ulaganja mora biti uključen i sektor mljekarstva. Parlament podsjeća Komisiju na to da su zbog njezine zakasnjele reakcije u krizi 2009. godine mnogi proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda bili prisiljeni napustiti tu djelatnost. Održiva zarada od proizvodnje mlijeka, upozoravaju, stalan je izazov zbog činjenice da se troškovi proizvodnje često približavaju cijenama poljoprivrednih proizvoda ili ih premašuju.

 

2posto

godišnje rast će globalna potražnja za mliječnim proizvodima

Rezolucija upozorava i na to da su proizvođači mlijeka ranjivi na neravnoteže u lancu opskrbe. Zbog pritiska na pad cijena koji stvaraju trgovci na malo plasiranjem proizvoda pod svojom markom i upornim korištenjem tekućim mlijekom kao "vodećim gubitnikom" oni, ocjenjuju europarlamentarci, potkopavaju rad i ulaganja proizvođača u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjuje vrijednost konačnog proizvoda za potrošače.  Podsjećaju i države članice na to da se, s obzirom na lokalne (ne)prilike u sektoru mljekarstva, po potrebi mogu koristiti mjerama osiguranja kao što su sredstva za stabilizaciju prihoda. S obzirom na procjene da će globalna potražnja za mlijekom i mliječnim proizvodima ipak godišnje rasti oko dva posto, tu se otvara mogućnost i za proizvode s podrijetlom iz EU.

Stoga parlamentarci proizvođačima savjetuju neka i oni daju doprinos razvojem inovativnih proizvoda visoke kakvoće te posebno ističu asortiman namijenjen za djecu i sportaše. Hrvatsko mljekarstvo nije se oporavilo od krize 2009. Te godine 23.690 proizvođača u otkup je dalo 675 tisuća tona mlijeka, u 2014. otkupljene su 523 tisuće tona od 9231 farmera. Pad otkupa izazvao je erupciju uvoza: ukupno je iznosio više od 300 tisuća tona. Iako je uvoz sira lani premašio 50 posto domaće proizvodnje, Vlada nije aktivirala članak 37. pristupnog Ugovora s EU koji dopušta interventne mjere radi zaštite domaćih proizvođača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close