Lokalna tvrtka spašava Plitvice od gubitka prestižnog statusa

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2018. u 13:15
Sustav za pročišćavanje u Nacionalnom parku mora biti postavljen do 15. lipnja/Davor Puklavec/PIXSELL

Uz samu cijenu ponude i kvalificiranost stručnjaka, jedan od presudnih kriterija u vrednovanju ponuda bit će dinamika plaćanja obveza.

Akciju za očuvanje statusa zaštićene svjetske baštine za Nacionalni park Plitvička jezera pokrenula je lokalna tvrtka Vodovod Korenica.

Po nalogu inspekcijskih službi nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vodovod priprema hitno postavljanje privremenog montažnog sustava za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Rastovača, a procijenjena vrijednost ovog projekta je 15 milijuna kuna.

Novac još nisu osigurali 
Taj novac, kako priznaju iz same tvrtke, još nemaju osiguran, pa polazeći od neizvjesnosti oko budućih izvora financiranja za koje se tek trebaju pobrinuti, u Korenici računaju da će se morati oslanjati na vlastite snage, pa su tome prilagodili i uvjete natječaja. Uz samu cijenu ukupne ponude i kvalificiranost stručnjaka koji će raditi na postavljanju uređaja, jedan od presudnih dodatnih kriterija u vrednovanju ponuda bit će dinamika plaćanja obveza.

Vodovodu je važno kada će mu ti troškovi dolaziti na naplatu, kako bi očuvao svoju likvidnost. Prema natječaju, pročišćivač bi trebao biti montiran i isproban kroz devet mjeseci od zaključenja ugovora, te potom u funkciji narednih pet godina, a nakana je Vodovoda da teret plaćanja pomakne iza probnog roka o omogući sebi vremena za osiguranje financija velikog posla.  Tvrtka je, inače, već povlačila sredstva iz europskih fondova za projekt vodokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Plitvička jezera, dio kojega je i predviđao i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. 

Vrijeme curi
Zbog izvanrednog stanja koje je označeno za Nacionalni park potkraj prošle godine instalirat će se uređaj montažno-demontažnog tipa čija kvaliteta pročišćavanja udovoljava uvjetima za neizravno ispuštanje u podzemlje, a rok kojeg je Vodovod Korenica dobio za njegovu nabavu i stavljanje u pogon od Ministarstva zaštite okoliša je 15. lipnja ove godine.

Natječaj za ovaj posao otvoren je do 20. veljače, što znači da će priprema i montaža morati biti ekspresno provedene, kako bi se zadovoljio postavljeni rok. Te su aktivnosti dodatno važne i stoga što bi u proljeće Nacionalni park trebali obići inspektori UNESCO-a, a o čemu ovisi i ostanak Plitvičkih jezera na njegovoj listi, kojeg je još jednom ozbiljno u pitanje dovela i prekomjerna i neplanska gradnja objekata na njegovu području i ispuštanje septičkih jama u prirodu.

Komentirajte prvi

New Report

Close