Traži se 17 lokacija u Zagrebu čije će uređenje unaprijediti kvalitetu urbanog života

Autor: Borivoje Dokler , 03. srpanj 2015. u 11:52
Građani traže kvalitetnije oblikovanje područja uz Savski nasip/Marko PRPIĆ/PIXSELL

Predstavljene su 33 potencijalne lokacije, a do kraja srpnja, uz što moguće širu javnu raspravu, bit će izabrano 17 finalnih lokacija.

Zagreb za mene' je ambiciozni projekt urbane revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba koji se ostvaruje u suradnji Grada, Društva arhitekata Zagreba, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akupunkture grada. Projektom su predviđene intervencije koje znače osmišljavanje, uređenje i unapređenje pojedinih pažljivo odabranih lokacija s ne prevelikim budžetima, na najmanje sedamnaest lokacija u gradu.

Kako kaže Teo Budanko, voditelj i koordinator projekta, 'Zagreb za mene' pokreće suradnju grada, građana, institucija i programa te potiče razgovor, razmjenu i otvara nove poslove. "Na inovativan način revitalizira postojeća mjesta, mjesta susreta, mjesta događanja, daje im novo ruho, vraća ih ili uvodi u život građana. Ovakav distribuirani pristup imat će za učinak poboljšanje cjelokupne slike grada, te će unaprijediti kvalitetu urbanog života građana kroz segmente stanovanja, rekreacije, odmora i društvene kohezije.

Projekt pokreće i povezuje arhitekte i prostorne planere, dizajnere i umjetnike, gradske službe i građane, građevinare i poduzetnike. Razmjerno mala pojedinačna veličina projekata omogućava malim i srednjim ali i najbrojnijim poslovnim subjektima kvalitetno sudjelovanje u svim fazama, a istovremenost ih čini kompetitivnima", kaže Budanko te objašnjava na koji su način izabrane 33 lokacije na kojima bi mogle biti izvedene intervencije. Metolologija izbora lokacija, kaže, iako provedbeno izrazito kompleksna u naravi je je vrlo jednostavna. 

 

70radova

iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj 'Think space'

Prikupljanje podataka
S jedne strane lokacije su predlagali stanovnici, udruge i inicijative kojima je prostor u fokusu djelovanja i vijeća gradskih četvrti koje je obradila i sistematizirala Akupunktura grada, dok su s druge strane lokacije prozašle iz urbanističke studije Katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Akupunktura grada provela je ispitivanje kroz prikupljanje podataka druženjima sa stanovnicima pred Avenue mallom, Trešnjevačkim placom, Parkom Maksimir i na Trgu bana Jelačića, fokus grupama s predstavnicima udruga i inicijativa i sudjelovanjem na sjednicama vijeća gradskih četvrti. Ukupno je prikupljeno gotovo 800 prijedloga koji su varirali od općih potreba na nivou grada do vrlo malih intervencija koji su svi notirani i mapirani karti grada.

"Kroz kriterije posebno razvijene za ovo ispitivanje, bazirane na samim prijedlozima kao i učestalosti ponavljanja i samim izvorima prijedloga, a vodeći računa o osnovnim parametrima projekta, iskristaliziralo se nešto više od 50 lokacija. Istovremeno urbanisti s Katedre za urbanizam sagledavajući grad kao cjelinu, njegova osnovna obilježja, prirodne tokove i barijere, zelene površine i gospodarske zone, a stalno imajući na umu povijesni razoj grada i njegov budući potencijal došli su do sličnog broja od 50-ak lokacija. Kroz intezivnu stručnu raspravu napravljeno je zahtjevno preklapanje ovih dvaju rezultata koje je dalo 33 lokacije koje su predstavljene javnosti i dostupne na internet stranici www.zagrebzamene.d-a-z.hr ili linkom na stranici DAZ-a", kaže voditelj projekta 'Zagreb za mene' kojeg smo upitali i na koji će način biti odabrano finalnih 17 lokacija. 

Šira javna rasprava
"Zapravo na sličan način uz što širu javnu raspravu. S jedne strane spomenuta internet stranica je otvorena za komentare građana i bilo bi uistinu sjajno da kometara bude što više, a s druge strane planiramo održati javne tribine na kojima ćemo prikupljati mišljenja i komentare kroz koje će se ne samo odabrati finalne lokacije već i preciznije definirati teme: trgovi, parkovi, šetnice i biciklističke staze, sportsko rekreacijski sadržaji i dječja igrališta, okretišta tramvaja, odnosno programi i zone obuhvata intervencija odnosno arhitektonsko-urbanističkih natječaja", kaže Budanko te napominje kako će proces odabira finalnih lokacija biti gotov do kraja srpnja. Nakon toga slijedi utvrđivanje obuhvata i proračuna te će se za sve pojedine lokacije izraditi natječajni programi i podloge.

Za veći dio odabranih lokacija, ističe Budanko, izradit će se program koji se također planira ispitati kroz mišljenje javnosti i na taj način osigurati participativnost građana u odlučivanju i iskazivanju stvarnih potreba kao doprinos kvalitetnoj pripremi programa i podloga za te lokacije. "Kako bi bilo nerazumno raspisati istovremeno 17 natječaja planirano ih je provesti u četiri klastera s cikličkim odmakom od tri mjeseca po klasteru i dva tjedna po natječaju. Dakle natječaji počinju u rujnu a rezultate čemo imati od prosinca gotovo svaka dva tjedna. Dodatni bonus projekta je konceptualni internacionalni natječaj 'Think space' na temu javnog prostora u Zagrebu za koji je upravo pristiglo više od 70 radova iz cijelog svijeta. Do kraja srpnja po žiriranju objavit ćemo sve radove i pobjednike te time svakako internacionalnim doprinosom obogatiti 'Zagreb za mene'", kaže Budanko te napominje kako su istovremeno pred raspisivanjem pilot natječaja za trg na Savici za koji je Akupunktura grada provedena prije dvije godine.

Realizacijom projekta Grad Zagreb i njegovi građani bi trebali dobiti suvremene urbane prostore koje prepoznajemo i volimo u svim europskim i svjetskim metropolama. "Projekt mijenja sliku grada na svim razinama. Nove i dodane vrijednosti gradu i građanima su višestruke: društveni razvoj ostvaruje se kroz sudjelovanje u odlučivanju, koheziju, inovacije i stručni pristup. Osvještavanje grada kao svog doma, unapređivanje odnosa prema prostoru i ne samo javnom nego i osobnom. Grad se kroz ovaj projekt promovira i postaje privlačan za život, učenje i rad, posjete i poslovanje. Pozitivni ekonomski učinci projekta su višestruki na razini malog i srednjeg poduzetništva kako kroz fazu realizacije tako i posredno iz društvenog razvoja koncentrično i policentrično kroz grad", zaključuje Budanko. 

U zapadnom dijelu Zagreba – 5 lokacija

1. Susedgrad: život uz zapadna vrata grada
2. Gajnice – Stenjevec: prostori povezivanja
3. Vrapče – Grmoščica: rekreacija uz park šumu
4. Črnomerec – Grmoščica: šetnja do glinenog mosta
5. Špansko: trg park

U sjevernom dijelu Zagreba – 5 lokacija

1. Potok Vrapčak: novi ulaz na Medvednicu
2. Šestine: šetališta uz sljemenske potoke
3. Dolje: vrata Sljemena
4. Markuševec: mjesto susreta podno Medvednice
5. Kozjak: kvartovski park

U središnjem dijelu Zagreba – 7 lokacija

1. Ljubljanica: trg i promenada uz potoka
2. Zapadni kolodvor: ulaz u Donji grad
3. Središte Trešnjevke: pješačke poveznice
4. Okruženje Britanca: skrivena dvorišta
5. Savska – Tratinska: mjesto između tri pruge
6. Trgovi Gornjega grada: mjesta susreta
7. Maksimirska – Kvatrić: cesta postaje ulica

U južnom dijelu Zagreba – 7 lokacija

1. Lanište – Remetinec: zeleno srce kvarta
2. Savski terminal – Kajzerica: zagrebačko tromostovlje
3. Nasipi uz Most slobode: predah u zelenoj oazi
4, Avenija Dubrovnik – Većeslava Holjevca: povezivanje kvartova
5. Avenija Dubrovnik – SR Njemačke: gradsko šetalište
6. Park Novi Zagreb: zelena potkova novoga grada
7. Brezovica: izlet do dvorca

U istočnom dijelu Zagreba – 9 lokacija

1. Branimirova: park duž pruge
2. Volovčica – Borongaj – Svetice: povezivanje dijelova grada
3. Borovje: naselje uz Savu s kvartovskim trgom
4. Savica jezera: što bliže netaknutoj prirodi
5. Donja Dubrava: kvartovska mjesta uz aveniju
6. Kozari Put i Kozari Bok: zajednički park dvaju naselja
7. Gornja Dubrava: središte kvartovske kulture
8. Dubec: prostori druženja
9. Sesvete: zeleni prsten

Komentirajte prvi

New Report

Close