Trakavica oko Badela: Perković i društvo moraju dati ponudu za preuzimanje

Autor: Božica Babić , 29. ožujak 2016. u 07:53
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Hanfa traži da bivši suvlasnik podnese zahtjev za odobrenje, a on više nema nijednu dionicu kompanije.

Anto Perković, bivši suvlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Badel 1862, njegov sin Ivan te Marijan Ruždjak i Boženko Lozo do 25. travnja 2016. Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskog tržišta (Hanfa) moraju podnijeti zahtjev za odobrenje objavljivanja javne ponude za preuzimanje Badela, dok aktualna Uprava tvrtke ima obvezu o tome u roku 15 dana izvijestiti sve dioničare.

Ovo rješenje Hanfa je donijela 25. ožujka, godinu dana nakon što su se Anto Perković i njegov sin Ivan temeljem nagodbe s državom (17. ožujak 2015.) odrekli svih dioničarskih prava uz isplatu gotovo 11 milijuna kuna odštete. Ovakva odluka nedvojbeno je dodala još jedan ‘članak’ trakavici o pravnoj (ne)sigurnosti na poslovnoj sceni u RH.

Problem seže u 2009. kada su otac i sin Perković te Ruždjak i Lozo “djelovali zajednički na način da su se sporazumjeli surađivati međusobno s ciljem stjecanja dionica Badela.” Spomenuti četverac, odnosno Anto

Perković s punomoćima ostale trojice 17. listopada 2009. držao je ukupno 311.551 dionicu ili 41,42 posto udjela čime je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Badela, ocijenila je Hanfa u rujnu 2010.

Slijedila je tužba prozvanih Upravnom pa Ustavnom sudu, a ovaj potonji je u ožujku 2014. odlučio predmet “Perković & Co” vratiti Hanfi jer “u postupku utvrđivanja obveze objavljivanja ponude za preuzimanje nije održala usmenu raspravu na kojoj bi strankama bilo omogućeno dokazivanje i raspravljanje o činjenicama koje je (Hanfa) jednostrano utvrdila.”

Od lipnja 2014. do veljače 2016. godine ponovljen je postupak koji je “uključivao uvid u ranije prikupljene dokaze, uvid u dodatne dokaze prikupljene tijekom ponovljenog postupka te provođenje usmene rasprave,” stoji u novom rješenju Hanfe.

Kako će biti raspetljana mreža ispletena u minulih sedam godina oko Badela, s obzirom da je država 2011. prisvojila gotovo 80 posto udjela, najprije pretvaranjem potraživanja u vlasništvo, a potom i isplatom Perkovića, potpuna je enigma. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Izvrstan komentar Frankie
{
If (string Izvrstan_komentar = sarkazam);
}

Anto Perković je cisti dokaz kako pravne institucije RH ne rade svoj posao pocevsi od muljaza s bivsim predsjednikom dikobrazom s prekrasnim obrvama do najdrazeg nam gradonacelnika koji voli delat!

Frenkie se šali.

To što se događa godinama s Badelom isto je što se događa sa cjelim Hrvatskim gospodarstvom , sveopća pljačka koju Pravosuđe i Institucije sistema ne sankcioniraju.

Sramota kako naša država tretira vrhunske poduzetnike. Držim da bi najpoštenije bilo da drzava preda svoj cijeli udio u Badelu gospodinu Perkoviću te mu još na ime duševnih boli isplati 100njak milijuna kuna.Siguran sam da bi gospon Anto ponovno izveo poduzeće na stare put slave i revolucije.

New Report

Close