Piculi i Tomašić ponovno najviše preferencijalnih glasova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. svibanj 2014. u 00:12
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Tonino Picula i Ruža Tomašić ponovno su, kao i na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament, osvojili najveći broj glasova birača dviju najjačih koalicija.

 Tonino Picula i Ruža Tomašić ponovno su, kao i na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament, osvojili najveći broj glasova birača dviju najjačih koalicija.

Picula, koji za razliku od lanjskih izbora ovoga puta nije bio nositelj liste SDP-ove koalicije, osvojio je, po neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), više od 125 tisuća glasova ili gotovo 48 posto glasova s te liste, dok je predsjednica HSP AS Ruža Tomašić osvojila 102 tisuće glasova ili gotovo 28 posto preferencijalnih glasova s liste koalicije predvođene HDZ-om.

Kao i lani, Ruži Tomašić ponovno je u leđa gledao, ovoga puta nositelj liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković koji je dobio 18,6 posto glasova, a slijedi ga Marijana Petir (HSS) s 11,3 posto glasova birača koalicije HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS.

HDZ-ove europarlamentarke Ivana Maletić i Dubravka Šuica dobile su 2,5, odnosno 4 posto glasova, a Davor Ivo Stier 6,9 posto.

Nositelj liste SDP-ove koalicije Neven Mimica (SDP) osvojio je 8,1 posto glasova, a od njega je bio bolji Milorad Pupovac s 9,3 posto. Četvrti po broju glasova lijeve SDP-ove koalicije je Ivan Jakovčić (IDS) za kojega je glasovalo gotovo 8 posto birača te liste.

Predsjednica i nositeljica liste OraH-a Mirela Holy dobila je 60,48 posto glasova s te liste, dok su s liste Saveza za Hrvatsku najviše glasova osvojili Milan Kujundžić (33 posto) i Ladislav Ilčić (19 posto).

Najveći gubitnici današnjih izbora su Hrvatski laburisti koji su ostali bez mandata u EU parlamentu u kojemu je protekle godine sjedio njihov Nikola Vuljanić koji je i na današnjim izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova te liste – 23 posto.

Riječ je o rezultatima DIP-a s gotovo 97 posto obrađenih biračkih mjesta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Savez je trebao ići zajedno s listom HDZ i dobili bi još 1-2 mjesta, ovako su ti glavi bez veze izgubljeni za razliku od ljevice gdje je raspršene ljevičarske glasove pobrala Holly

Nažalost Savez je ostao bez ijednog mjesta. Govor Kujunđića govor je jednog kvalitetnog i domoljubnog političara.

Žalostan je i dolazak na vlast stranke koju su mediji stvorili, kao što su stvorili i Simonu Gotovac. Bilo bi dobro pogledati tko je još član Oraha pa da se vidi kako se radi o iznimno čudnoj listi čudnih imena. G. Soros se krije iza jednog visoko rangiranog člana.

Drago mi je da su građani slomili ljusku i vidjeli što se nalazi u stranci laburista i Gabrića.

New Report

Close