Tomašić dobila prvu bitku za tradicijski obalni ribolov

Autor: Božica Babić , 13. travanj 2016. u 22:00
Početkom 2015. broj dozvola srezan je na 3500/G. Jelavić/PIXSELL

Mali obalni ribolov je tradicija, kaže lokalno stanovništvo, a profesionalni ribari tvrde kako je riječ o nelojalnoj konkurenciji.

Tradicionalni način ribarenja, odnosno mali obalni ribolov, mogao bi se, nakon rezanja broja dozvola sa 13.000 na 3500 ulaskom u 2015. zbog pravila Europske komisije, ponovno u starom sjaju vratiti na brojne lokacije hrvatskog dijela Jadrana.  

Naime, europarlamentarka Ruža Tomašić dobila je ribarsku bitku u Bruxellesu. Njezino "Izvješće o inovacijama i diversifikaciji malog obalnog ribolova u regijama koje ovise o ribolovu", odnosno zahtjev da se lokalnom stanovništvu u priobalju vrati mogućnost ribolova tradicionalnim alatima, najprije je podržala većina zastupnika u Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta, a zatim je prihvaćeno velikom većinom glasova i na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

 

5kilograma

dnevni je limit izlova u malom obalnom ribolovu

Time je postalo službeni stav ne samo EU Parlamenta već i Komisije, koja ga mora uzeti u obzir pri prvoj budućoj promjeni propisa u zajedničkoj EU politici o ribarstvu. Tomašić zapravo od EK traži jedinstvenu europsku definiciju obalnog, malog obalnog i tradicijskog ribolova, koji su danas različito definirani u članicama EU. Mali obalni ribolov, kako ga je Hrvatska preslikala iz EU pravila, tretira se kao gospodarska djelatnost. Za dobiti dozvolu domicilno stanovništvo u priobalju treba zadovoljiti nekoliko kriterija, od socijalnog statusa do životne dobi, a dnevni limit izlova je pet kilograma ribe koja se može koristiti za osobne potrebe ali i lokalno prodati.

Hoće li ovo možda potaknuti na akciju profesionalne ribare u RH da preko svojih cehovskih udruga obnove zahtjev iz 2008. kojim su proteklih  godina tražili da se mali obalni ribolov potpuno zabrani, pokazat će idući tjedni. Njihov ključni argument je dnevni limit od pet kilograma ribe koji se ne poštuje. Dnevna kvota je priča za malu djecu, tvrde profesionalni ribari i navode da je u razdoblju  kad nema ribe svaka konkurencija problem, a inspektora koji bi morali nadzirati limitirani izlov premalo je u županijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close