Tolušić: organizirat ćemo sastanak s proizvođačima

Autor: Marija Brnić , 13. veljača 2017. u 22:00
Ministar Tomislav Tolušić/Patrik Macek/PIXSELL

Nakon ruske zabrane izvoza ministar poljoprivrede najavio okupljanje predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i tvrtki.

Svaki potez treće zemlje koji za naše proizvođače znači onemogućavanje izvoza shvaćamo ozbiljno i ne možemo ostati ravnodušni.

Ministarstvo poljoprivrede ustrajat će u nastojanjima da domaćim proizvođačima pomogne u pronalasku novih izvoznih tržišta bez obzira na jednostrane odluke pojedinih trećih zemalja", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, komentirajući informaciju da je Rusija obustavila izvozne dozvole hrvatskim prehrambenim proizvođačima, uz izuzetak Podravke i Sardine.

Trgovinski i vanjskopolitički odnosi nisu u nadležnosti Tolušićevog ministarstva, no najavljuje da će u Ministarstvu poljoprivrede okupiti predstavnike Ministarstva vanjskih poslova i tvrtki iz prehrambenog sektora "kako bi zacrtali mogući okvir za jaču suradnju i angažiranje naše diplomacije koja bi hrvatskim izvoznicima pružila snažniju potporu u izlasku na inozemna tržišta".

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jučer još nije raspolagala cjelovitom informacijom o skidanju izvoznih dozvola za Rusiju, no apostrofirala je razvoj gospodarskih odnosa s Rusijom kao cilj. Iz HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede zasad ne žele javno ocjenjivati rusku mjeru prema hrvatskim proizvođačima, no neslužbeno iz redova tvrtki koje su pod ruskim embargom ogorčeno zaključuju kako su sada kažnjeni svi koji su proteklih godinu i pol, odnosno tri godine poštovali ruske mjere prema članicama EU i nisu izvozile na njihovo tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close