Todorićev rival kupuje tvrtke, postavlja ih na noge, a potom prodaje

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2013. u 13:04
Photo Tomislav Miletic/PIXSELL

U utrci za preuzimanje 53% udjela u Mercatoru pridružio se i fond iz Poljske u vlasništvu biznismena Mariusza Świtalskog.

Potpisom sporazuma o neotkrivanju podataka Todorićevu Agrokoru u utrci za preuzimanje 53% udjela u Mercatoru pridružio se i fond iz Poljske u vlasništvu biznismena Mariusza Świtalskog, pišu slovenske Finance, a prenosi Večernji list.

Świtalski je 2012. zauzimao 15. mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih Poljaka. Osnivač je prvog i trećeg najvećeg trgovačkog lanca u zemlji, koje je prodao, a poslovni put počeo je s kavom.

Prema pisanju Financa, poznat je po tome što kupuje tvrtke, postavlja ih na noge, a potom prodaje. Prvi uspjeh Świtalski je postigao s kompanijom Elektromis, koja je u vlasništvu imala diskont Biedronka (sada ima više od 2100 trgovina i 37.000 zaposlenih i najveći je diskonter u Poljskoj) i veleprodajni lanac Eurocash, koje je 90-ih prodao portugalskom Jeronimo Martinsu. Nakon prodaje Biedronke (Pikapolonice), Świtalski je osnovao i trgovačko poduzeće Žabku koja je poslovala u Poljskoj i Češkoj. Prvo ju je kupio češki fond Penta pa prodao Mid Europa Partnersu, koji je danas također u utrci za Mercator. Češki dio Žabke trenutačno je pak u vlasništvu britanskog Tesca, jednog od tri najveća svjetska trgovca, za kojega se već dulje vrijeme nagađa da ulazi u Hrvatsku, to više što je nedavno uz pomoć HGK održao i B2B sastanke s 20-ak hrvatskih proizvođača. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naprijed, Poljska! Neprijatelj Todorića moj je prijatelj.

New Report

Close