Tko su paušalisti i je li obrt način poslovanja ili nešto drugo?

Autor: Ivan Tominac , 21. veljača 2019. u 12:48
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Startup srijeda je edukativni događaj u organizaciji Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE, a ovog tjedna se u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom održala edukacija o temi poduzetništva, točnije otvaranje obrta i paušalnog obrta. Tko su paušalisti i je li obrt način poslovanja ili nešto drugo, pokušao je odgovoriti HOK.

Paušalni obrt je najjeftiniji način poslovanja, bez gomilana dodatnih troškova koji vam daje mogućnost da isprobate sebe i ideju te pokušate naći svoje mjesto pod suncem. U tom slučaju prihvaćate rizik koji može donijeti i dobit, objasnio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Za biti uspješan obrtnik potrebno je puno više od samog obrta, a Poslovni anđeli nastoje asistirati upravo u tom smjeru, osim što su tijekom prošle godine investirali u Start-upa vrijedna 2,2 milijuna kuna spremni su pružiti više od odabira načina oporezivanja.
''Poslovni anđeli osim novaca daju i kontakte, veze i sve što je potrebno da bi obrt funkcionirao. Neuspjeh je sastavni dio uspjeha'', rekao je Davorin Štetner iz CRANE-a.

Da je njihovo povjerenje u Start-upove opravdano potvrdilo je i Start-up natjecanje iz Bjelovara, gdje je upravo i CRANE bio dio komisije koja je iznjedrila Ferrodus, ideju bezmotorne trake za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom, koja danas nije samo ideja već uspješno poslovanje.

''Na start-up smo prezentirali ideju bezmotorne trake za trčanje koja je trenutno hit na tržištu, a poanta kočnice je da ljudi kada treniraju ne mogu povećati ntenzitet treniranja na traci, no upravo intenzitet bi se trebao mijenjati. Prošle godine smo imali 90% izvoza i 10% domaće prodaje. Izvozili smo u države kao što je Francuska, Španjolska, Švicarska, Italija, SAD i mnoge druge. Uspjeh je bio izvesti u Ameriku, jer upravo od tamo dolazi većina opreme'', objasnio je Vedran Presečki iz Ferrodusa.

Od start-upa do uspješnog poslovanja  potrebna je dobra ideja i puno rada, a na koncu i odabir najpovoljnijeg načina oporezivanja.

''Mi prema zakonu o obrtu nemamo paušalne obrte, a raspoznajemo samo vezane, slobodne i povlaštene obrte. Obrt se može registrirati za bilo koju djelatnost, a paušalni je samo način oporezivanja. Uopće prednost otvaranja obrta jest što nema temeljnog kapitala i potrebno vam je svega 200-250 kuna'' rekla je predsjednica Sekcije računovođa iz HOK-a Đurđica Mostačić.

Sustav paušalnog oporezivanja mogu ući svi koji nisu u sustavu PDV-a s godišnjim prometom do maksimalno 300.000 kuna, a porez se utvrđuje u paušalnom iznosu vodeći se upravo količinom ostvarenog prometa. Porez se utvrđuje kroz gornji limit puta 15%, gdje se na osnovicu obračunava 12% poreza. Razred dogovarate s poreznom upravom, pa ako recimo prijavite promet do 115 tisuća kuna, znači da ćete platiti 2.070 kuna poreza. Porez se plaća tromjesečno, a svaki obrtnik plaća i doprinose, objasnila je Mostačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close