Timov kalkulator: Evo zašto Orešković sve stavlja upravo na ovih sedam aduta

Autor: Jadranka Dozan, Marija Brnić , 13. svibanj 2016. u 09:35
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Problema ne bi trebalo biti s malim udjelom u velikom Eutelsatu, čijim se dionicama trguje na Pariškoj burzi. Paket je država dobila u vlasništvo kroz proces sukcesije imovine bivše SFRJ i godinama ubirala solidnu dividendu s tog osnova, a u Vladi računaju da bi te dionice mogli utržiti relativno brzo, već kroz desetak dana.

Ne zaustavi li ga u realizaciji privatizacijskog plana trenutno kaotično političko nesuglasje unutar Vlade, premijer Tihomir Orešković mogao bi imati pravo na optimizam da će ostvariti cilj uprihodovanja 200 milijuna eura od državne imovine i smanjenje javnog duga u ovoj godini. Njegova računica temelji se na nekoliko velikih tvrtki iz portfelja RH, za čiju se prodaju, barem u slučaju onih koje su na burzi, kao potencijalni kupci ponajprije nameću mirovinski fondovi.

To svakako vrijedi za državni udjel u Končaru, u kojemu su mirovinski fondovi mahom već prisutni kao dioničari i vjerojatno su, barem inicijalno, zainteresirani za pojačavanje vlasničkih pozicija. Uz pretpostavku da Vlada, kako se najavljuje, ponudi nešto više od 20 posto dionica Končara (oko 527.000 dionica) kojima upravlja CERP, uz trenutnu burzovnu cijenu, to bi državi donijelo oko 340 milijuna kuna.

>> Orešković tvrdi da ima većinu, onima koji je preslaguju poručio: Show me the numbers

>> Gori pod petama: Prodaja strateških tvrtki može donijeti 300 milijuna eura

U slučaju Sunčanog Hvara PTR Prime Tourist Resorts (Cyprus LMTD) nedavno je kroz nekoliko transakcija prijenosa dionica uključujući i Orcove došao u obvezu davanja javne ponude. Tromjesečni prosjek cijene te dionice na tržištu bio je 20 kuna, što znači da bi sa svojih 27 posto udjela država kroz taj postupak mogla utržiti oko 105 milijuna kuna, premda su prema dostupnim informacijama, u Vladi uvjereni da na toj dionici mogu postići višu cijenu.

Od tvrtki koje su prvotno izlistane kao kandidati za prodaju državnih udjela, najvrjednijih bi tržišno bilo 30-ak posto udjela u Croatia osiguranju, ali čini se da za prodaju tog paketa trenutno postoje neke tehničke prepreke pa on neće biti dio prve runde prodaje.

Takvih problema ne bi trebalo biti s malim udjelom u velikom Eutelsatu, čijim se dionicama trguje na Pariškoj burzi. Paket je država dobila u vlasništvo kroz proces sukcesije imovine bivše SFRJ i godinama ubirala solidnu dividendu s tog osnova, a u Vladi računaju da bi te dionice mogli utržiti relativno brzo, već kroz desetak dana i pritom očekuju prihod i do 220 milijuna kuna.

>> Eutelsat snizio procjene prihoda, cijena dionica pala 30 posto

U HTP Korčuli država još uvijek ima gotovo četvrtinu ukupnog broja dionica, dok su većinski vlasnici Dalmacija hoteli s blizu 60-ak posto, iza kojih je FGS Prosperus. Jesu li oni i potencijalni interesenti za državni paket? Razmotrit će, kažu, tek imamo najavu. Uz fondove kao potencijalne investitore, naročito mirovinske, i politički bi se lakše progurao plan da država izađe iz vlasničke strukture nekih društava.

U tijeku su, inače, i postupci prikupljanja obvezujućih ponuda za hotelska poduzeća Imperial Rab i za dubrovačke Hotele Maestral, za koje je lani CERP-u pristiglo 25 pisama namjere. Pitanje je koliko će i stvarnih ponuda u narednim tjednima pristići, no prema postavljenim minimalnim cijenama za njihove većinske dioničke pakete država bi mogla uprihoditi gotovo 370 milijuna kuna.

Uzmu li se, dakle, u obzir burzovne cijene ili one početne određene u natječajima za hotele, državi bi ove transakcije mogle donijeti oko 1,065 milijardi kuna, ne uključujući dionice Croatia osiguranja. Upravo od njihove prodaje, pak, pojedinačno bi se i ostvario najveći prihod, budući da je vrijednost preostalog paketa u državnom vlasništvu, prema gruboj procjeni, oko 630 milijuna kuna. Ukupno dakle, gotovo 1,7 milijardi kuna. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Sve, sve, sve – samo nikad ne ono pravo

Gledajući ovo sjetio sam se jednog poodavnog naslova u “Jutarnjem ljstu”: “Sve smo bliži MMF-u”. Naime, nada da će prodajom državnih udjela uspjeti toliko smanjiti dug da će nam to odmah povisiti kreditni rejting je naivna – posebno u svjetlu opredjeljenja da se ne diraju sistemski defekti. Usporedite razliku između neto zaduživanja ove godine i utrška koji će se “uprihodovati”! Prodaja državne imovine uvijek ide sporo i na kraju se dobije puno manje od planirenog. Još uvijek se iracionalno nadam da Orešković ne postavlja stvari tako jednostavno

Podsjetimo da je Hrvatska još uvijek daleko od ostvarivanja primarnog budžetskog suficita i podsjetimo još jednom na nedavne događaje u tom smislu u Grčkoj: plan vjerovnika je bio da se uštedama od 5,4 mlrd. eura do 2018. godine ostvari primarni budžetski suficit od 3,5% BDP-a. MMF je odmah upozorio da je to nerealno i da će biti dobro bude li to 1,5% BDP-a. U tu svrhu, MMF je postavio cilj uštede “rezervnih” 3,4 mlrd. eura “klasičnim” receptima: povećanjem postojećih poreza, uvođenje indirektnih novih, smanjenje granice neoporezivih prihoda itd. . . itd…

Nema smisla da dalje prepričavam što se dogodilo i što će se u Grčkoj dalje događti, posebno ako ju ne uspiju “izgurati” iz eurozone još neko vrijeme (jedina šansa za oporavak i ekonomski rast nakon ponovnog uviođenja drahme i njene devalvacije). No, vratiomo se nama: ovakve diskusije pokazuju jednu katastrofalnu osebinu Hrvata: masovne podrške krivim idejama i krivim ljudima. Kako je upozoravao još A.G. Matoš: “Hrvati uvijek plaču i kukaju nad svojom sudbinom i uvijek su im drugi krivi za poraze i neuspjehe”.

Kad je Petrokemija vrijedila 200 mio. kuna, onda je sindikalist Klaus na celu stozera za obranu Petrokemije bio protiv, politika se usrala i ustuknula.


Kada je recimo petrokemija bila na 200 mil Kn nije se prodavala…sada ce otici za 1 Kn. To je nasa realnost i sposobnost prethodne vlade.

od čega bi se onda dečki skijali tamo i kupovali stanove u londonima


Drugim rijecima : dosao je tiho i razvalio Lijepu nasu.

Razvalili su je stranke Prle i Tihi ili partija hdzsdp!

New Report

Close