Vlada uvjerava da se držala Zakona o fiskalnoj odgovornosti

Autor: Jadranka Dozan , 20. veljača 2013. u 14:26
Ante Žigman, član FO-a (PIXSELL)

Odbor je ipak zaključio da će ocjenu ispunjenja pravila donijeti tek nakon objave konačnih podataka o ostvarenju proračuna, u travnju.

Iako su rashodi državnog proračuna probili prvotni plan za 1,5 milijardi kuna i tako u odnosu na godinu prije bili samo milijardu manji, u Vladi tvrde da je 2012. zadovoljeno fiskalno pravilo o smanjenju udjela rashoda opće države u BDP-u za barem jedan postotni bod. Takve je podatke, naime, Ministarstvo financija podastrlo Fiskalnom odboru na prošlotjednoj 9. sjednici.

Odbor je ipak zaključio da će ocjenu ispunjenja pravila donijeti tek nakon objave konačnih podataka o ostvarenju proračuna, u travnju. Kažu da ona “ključno ovisi o računovodstvenim pravilima u pogledu tretiranja duga brodogradilišta”, a privremeni podaci ostavljaju i mogućnost promjena razine (pada) BDP-a. Na sjednici je zaključeno tek da “plan proračuna 2013. i izvršenje u siječnju te opažena negativna gospodarska kretanja upućuju na potrebu dodatne fiskalne konsolidacije, kao i rebalansa proračuna 2013”.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta mnogo je izravniji oko (ne)ispunjenja fiskalnog pravila u 2012. Nakon ubrzanja gospodarskog pada u zadnjem lanjskom kvartalu (na blizu -2,5%) pad BDP-a u 2012. bit će, kaže, približno 2 posto (Vlada još barata s manjim padom tj. višom razinom BDP-a). S druge strane, ako na nadležnim instancama EU i pristanu da se plaćena jamstva maknu iz izdataka 2012. pa se lanjski rashodi prikažu manjima, načelo nastanka događaja može se postaviti kao pitanje i za ranije proračunske godine. No, knjigovodstveni trikovi suštinski ništa ne mijenjaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close