Tehnološki park ide u udvostručenje kapaciteta

Autor: Bernard Ivezić , 03. listopad 2017. u 22:00
Foto: Ž. Bašić / Pixsell

Ove godine njih čak 16 u novoj generaciji programa podrške.

Grad Zagreb ove je godine krenuo u višestruko jačanje startup infrastrukture. Njegov ključan dio, Tehnološki park Zagreb, u utorak je predstavio drugu generaciju startupa. No, umjesto lanjskih pet, ove godine upisao ih je čak 16. Fond nagrada je umjesto lanjskih 100 tisuća kuna ove godine skočio na 100 tisuća eura, odnosno sedam i pol puta. Prostor Tehnološkog parka upravo se proširuje za pet laboratorija, a idućem razdoblju će se udvostručiti po broju kvadrata. Umjesto samo gornjeg kata Paviljona 12 Zagrebačkog velesajma uključivat će i etažu niže, odnosno ukupno 15 tisuća kvadrata.

Frane Šesnić, direktor Tehnološkog parka Zagreb, kaže da se program podrške startupima pokazao gospodarski vrlo dobrim za grad.

Laboratoriji za IoT, 3D…

“Tvrtke u okviru Tehnološkog parka Zagreb rastu 30 posto godišnje, i po prihodima i po broju zaposlenih, što znači da kada posložite sustav koji potiče razvoj inovativnog poduzetništva, on može biti povoljan do te mjere da potiče rast gospodarstva od 30 posto godišnje”, kaže Šesnić. Dodaje da rade na temelju dobre prakse izvana koja je pokazala da gospodarstvu treba i poticajna okolina i dodatna infrastruktura kako bi mogli inovirati i rasti. Zato su, navodi, krenuli u opremanje niza laboratorija koji će biti otvoreni gradskim poduzetnicima da bi mogli razvijati nove proizvode, prototipirati ih i testirati.

 

100 tisuća eura

donacija dobit će 4 do 6 najboljih startupa

“Krenuli smo u opremanje laboratorija za IT sigurnost, zatim laboratorija za analizu materijala, odnosno biotehnološkog laboratorija. Onda je tu laboratorij za IoT, nadalje laboratorij s 3D printerima i 3D skenerima, i to su prva četiri laboratorija, a radimo i na tome da imamo laboratorij za elektroniku”, kaže Šesnić.

Pojašnjava da će u konačnici to značiti da će se u okviru Tehnološkog parka Zagreb moći 3D printati i skenirati prototipi uređaja. Moći će se razvijati elektronika koja će se ugrađivati u različite uređaje, zatim novi materijali, a također navodi da žele omogućiti i razvoj novih pametnih uređaja u energetici. Upravo je to bio cilj netom predstavljene druge generacije inkubacijskog programa.

I za 'srebrnu ekonomiju'

To je prvi put u Hrvatskoj da se nudi program inkubacije za energetiku, ali i ‘srebrnu ekonomiju’, tj. umirovljenike.

Među 16 startupa koji su ušlo u program već ih se nekoliko uspjelo jače isprofilirati. To su Modulos, startup koji proizvodi modularan namještaj, hit na Kickstarteru; Trakbar, umjetna inteligencija za kafiće, SEAA, koja razvija akvaponske sustave za ozelenjavanje gradova, pametna košarica iz Pickup solutionsa te dva medicinska startupa Medinel i Tab za pomoć starijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close