Talijanska kraljica pločica preuzima Posedarje Rivijeru

Autor: Marija Crnjak , 02. lipanj 2011. u 22:00

Neslužbeno doznajemo da su za Posedarje Rivijeru bili zainteresirani investitori iz Njemačke i Italije, no što se dogovorilo s obitelji Marazzi još nije poznato

Razvoj projekta Posedarje Rivijera vrijednog 90 milijuna eura od zagrebačke Ingre preuzimaju poznati talijanski proizvođači keramike, obitelj Marazzi, koja upravo ovaj tjedan otvara hotel Lafodia, svoju prvu investiciju u hrvatskom turizmu, doznaje Poslovni dnevnik. Vijest o kojoj se govori u poslovnim krugovima zasad su u Ingri tek djelomice potvrdili, kao i u općini Posedarje koja ovih dana očekuje sastanak s novim investitorima, odnosno svojim novim partnerima u projektu JPP-a.

Projekt Posedarje Rivijera jedna je od nikad dovršenih turističkih priča o velikom ulaganju u koje se u javno-privatnom partnerstvu s općinom Posedarje planirala upustiti Ingra, a priča je popraćena još nerazjašnjenim optužbama za malverzacije pri kupnji zemljišta. Nakon što je općina Posedarje 2004. godine potaknula projekt javno-privatnog partnerstva za gradnju turističkog naselja na općinskom zemljištu, dvije godine poslije potpisan je ugovor o javno-privatnom partnerstvu između općine i Ingre. Investicija vrijedna 90 milijuna eura trebala je obuhvatiti gradnju vila i hotela na općinskom zemljištu površine 45 hektara u blizini staroga Masleničkog mosta. Projekt je predvidio kapacitete između 1500 i 1800 postelja, marinu sa 200 vezova, wellnes centar i druge sadržaje, a zaposlio bi oko 300 osoba. Ingra je kao razvojni investitor trebala biti odgovorna za pripremu, financiranje i izvedbu projekta te upravljanje izgrađenim objektima. Općina Posedarje trebala je unijeti zemljište u temeljni kapital zajedničkog društva. Početni vlasnički udjel općine Posedarje u zajedničkom poduzeću bio bi 49 posto, a neovisno o visini budućih Ingrinih ulaganja udjel općine Posedarje, prema ugovoru, ne bi mogao pasti ispod pet posto. U međuvremenu je napravljena studija utjecaja na okoliš, hidrografska ispitivanja i istraživanje Oceanografskog instituta, završen je UPU te su određene granice pomorskog dobra. Projekt je podržao HDZ-ov načelnik općine Posedarje Ivica Juričević za razliku od pojedinih vijećnika koji su tvrdili da je posrijedi darovanje vrlo velikoga i vrijednoga općinskog zemljišta “grupi građana registriranim na Trgovačkom sudu pod imenom Ingra”.

U otvorenom pismu najspornijim su ocijenili cijenu od samo dva eura po četvornome metru zemljišta koje na tržištu vrijedi i sto puta više. Posedarski vijećnici u pitanje su doveli i legalnost ugovora o JPP-u, a na Općinskom sudu još se vode sporovi oko vlasništva nad dijelom zemljišta. Nije poznato je li i navedena afera, ili kriza, utjecala na zamrzavanje čitavog projekta prije dvije godine kad je Ingra objavila da sve aktivnosti projekta zaustavlja na šest mjeseci. U pojašnjenju tvrtke stajalo je da je situacija otežana odgađanjem provedbe zbog administrativnih barijera te zbog krize koja je dramatično pogoršala pristup izvorima financiranja. Tih “šest mjeseci” zapravo i dalje traje, a projekt koji se već smatrao otpisanim, prema svemu sudeći, preuzimaju Talijani. U Ingri neslužbeno doznajemo da su za Posedarje Rivijeru bili zainteresirani investitori iz Njemačke i Italije. “S investitorima koji su zainteresirani za projekt Posadarje Rivijera imamo potpisanu izjavu o povjerljivosti i nažalost ne možemo iznositi pojedinosti, stoji u odgovoru tvrtke. Rosaria Marazzi, većinska vlasnica tvrtke Marazzi Ceramics, u četvrtak nije bila dostupna za komentar, no u razgovoru u povodu otvaranja Lafodije otkrila je da traži novu priliku za investiranje u Hrvatskoj.

Suočavali smo se s preprekama, no zašto ne bih ulagala u Hrvatsku?

Nakon tri godine od početka obnove za ovaj je vikend najavljeno otvaranje Lafodia Hotel&Resorta na otoku Lopudu, investicije obitelji Marazzi čija je ukupna vrijednost 40 milijuna eura. Hotel ima četiri zvjezdice, 190 soba, ugostiteljske sadržaje, dječji kutak, bazen te kongresnu dvoranu za 200 osoba te raspolaže s četiri broda nosivosti od osam do 50 osoba za prijevoz, izlete te transport namirnica. Većinska vlasnica hotela Rosaria Marazzi u ekskluzivnom razgovoru za Poslovni dnevnik otkrila je zašto se za investiranje odlučila upravo na hrvatskoj strani Jadrana. “Tijekom posjeta Hrvatskoj 2006. godine zaljubila sam se u otok Lopud. Sa suprugom plovim već 20 godina i željela sam svojim gostima ponuditi jednako tako uzbudljiv doživljaj mora, ali ovog puta u punom komforu koji može pružiti hotel s četiri zvjezdice.

Kakva su vaša iskustva s ulaganjem u Hrvatskoj, jeste li nailazili na administrativne prepreke na koje se žale drugi ulagači?
Naš tim uložio je velik trud u čitav posao rekonstrukcije hotela, pri čemu je nailazio na neočekivane birokratske prepreke. Smatram da je to posljedica mladog i nezrelog tržišta.

Zašto Hrvatska, a ne Italija?
A zašto ne? Nakon dubinske analize našeg ureda za investicije otkrili smo da se Hrvatska mora promatrati kao zemlja s brzorastućom ekonomijom, pogotovo u sektoru turizma. Naravno, i ja sama cijelo vrijeme pratim situaciju i mogu najaviti da ćemo nakon otvaranja Lafodije razmotriti i druge prilike za investiranje.

Kako ste iz keramike zakoračili u turizam?
Istina je da je proizvodnja keramike u povijesti moje obitelji i turizam je svakako novi segment poslovanja. Hotel Lafodia je jedan od prva dva turistička projekta u koji smo ušli, drugi je hotel Des Arts u Baggiovari (Modeni). Oba zauzimanju važno mjesto kao i nova područja koja razvijamo, poput IT-a i nekretninskog biznisa.
(M. Crnjak)

Komentari (1)
Pogledajte sve

POSTOVANI ING KAKO VI KOMENTIRATE MOJU PRUKU A DA JE NISTE NI VIDJELI!!!!!!DA NISTE KOJIM SLUCAJEM VIDOVITI!!!!!!!1FORUM BELJE!!!

New Report

Close