Svoj budžet 27 posto studenata dopuni poslom

Autor: Irena Kustura/VL , 13. travanj 2016. u 21:59
Za 88% studenata troškove pokrivaju roditelji/Goran Kovačić/PIXSELL

Više od trećine studenata smatra da se nalaze u ozbiljnim ili vrlo ozbiljnim financijskim teškoćama.

Godina studija studenta u Hrvatskoj košta 30.834 kune, a u to su uključeni troškovi života i studija. Te troškove za 88 posto studenata pokriva obitelj koja im mjesečno osigura nešto manje od 1200 kuna. Svoj budžet 27 posto studenata dopuni poslom na kojem prosječno mjesečno zarade nešto više od 2600 kuna.

Nešto manje od četvrtine ispitanih studenata (23 posto) kao izvor prihoda navodi stipendije koje u prosjeku iznose 950 kuna. Više od trećine studenata (37 posto) smatra da se nalaze u ozbiljnim ili vrlo ozbiljnim financijskim teškoćama, pogotovo stariji studenti, oni koji rade i koji su roditelji.

Sve to pokazalo je međunarodno istraživanje o kvaliteti studetnskog života Eurostudent koje se provodi u 30 zemalja. U Hrvatskoj je nositelj istraživanja Ministarstvo obrazovanja, a izvješće, koje će detaljno javnosti biti predstavljeno danas, pripremio je Institut za razvoj obrazovanja.  Istraživanje je između ostalog pokazalo da u Hrvatskoj 79 posto studenata studira na sveučilištima, 15 posto na veleučilištima i samo 6 posto na visokim školama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close