Svi s više od 20 radnika moraju zaposliti najmanje 3 posto osoba s invaliditetom

Autor: Borivoje Dokler , 06. lipanj 2018. u 22:00
Trend rasta zapošljavanja nastavljen je i u 2018. godini/Fotolia

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ove je godine već isplatio preko 21 milijun kuna poticaja za 851 osobu zaposlenu kod 231 poslodavca.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) kontinuirano radi na razvoju i unapređivanju mjera profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u cilju njihovog održivog zapošljavanja na otvorenom tržištu rada. Zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavlja jednu od glavnih zadaća Zavoda, kao temelj za njihovo uključivanje u društvo, stjecanje ekonomske samostalnosti i izlazak iz socijalne izolacije.

Traže se učinkovite mjere
Poslodavci imaju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ako zapošljavaju više od 20 radnika, osim predstavništava stranih osoba, stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, integrativnih i zaštitnih radionica te novoosnovanih poslodavaca u vremenu uvođenja u rad. Navedeni su poslodavci dužni na primjerenom radnom mjestu, u primjerenim radnim uvjetima zaposliti osobe s invaliditetom i to u visini od najmanje 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih i djelatnost koju poslodavac obavlja.

"Uspješnost zapošljavanja osoba s invaliditetom prije svega se ostvaruje kroz suradnju i partnerstvo s poslodavcima. Stoga je potrebno obratiti posebnu pozornost na poslodavce koji poticanjem inkluzije osoba s invaliditetom u poslovno okruženje predstavljaju primjer dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom su heterogena ciljna skupina na tržištu rada, na čiju zapošljivost osim općih razloga visoke stope nezaposlenosti u Hrvatskoj utječe niz čimbenika od osobnih karakteristika, stupnja invaliditeta, razine obrazovanja i kvalifikacija, vještina, znanja, prilagodbe užeg i šireg okruženja te pristupačnosti sredine", ističu iz Zavoda.

Uzevši u obzir navedene aspekte Zavod neprekidno radi na razvoju učinkovitih mjera kojima nastoji najoptimalnije odgovoriti na potrebe poslodavaca, ali i samih osoba s invaliditetom u cilju daljnjeg unapređenja sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Raste broj zaposlenih
Poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom poticaje Zavoda mogu ostvariti temeljem Pravilnika o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a u skladu s Programom poticaja pri zapošljavanju osoba s invaliditetom za 2017.-2018. i Programom potpora male vrijednosti (de minimis) za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom za 2017.-2018. godinu te Programom potpora male vrijednosti (de minimis) za dodjelu posebnih sredstava za programe inovativnog zapošljavanja za 2016.-2018. godinu.

U 2017. godini Zavod je dodijelio poticaje u ukupnom iznosu od 77.943.406,73 kuna, koje je koristilo 287 poslodavca u Republici Hrvatskoj za zapošljavanje 1037 osoba s invaliditetom. Dok je u dosadašnjem razdoblju 2018. godine Zavod isplatio ukupno 21.636.746 kuna poticaja za 851 osobu s invaliditetom zaposlenu kod 231 poslodavca. 

Poticaji za poslodavce koje osigurava zavod:

  1. Subvenciju plaće osobe s invaliditetom poslodavac može ostvariti ako unatoč prilagodbi radnog mjesta i stručnoj podršci zaposlena osoba s invaliditetom u obavljanju radnih zadataka ne može postići rezultate koje bi na istom radnom mjestu postigao prosječni radnik bez invaliditeta.
  2. Sufinanciranje troškova obrazovanja osigurava zaposlenoj osobi s invaliditetom stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti potrebnih za rad kod poslodavca.
  3. Sufinanciranje troškova za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba poslodavcu koji je zaposlio osobu s invaliditetom omogućava prilagodbu radnog mjesta u pogledu uklanjanja arhitektonskih barijera koje su utvrđene u odnosu na vrstu i težinu invaliditeta zaposlene osobe.
  4. Sufinanciranje troškova za prilagodbu uvjeta rada – tehnička prilagodba podrazumijeva sufinanciranje tehničke opreme koja će omogućiti razumnu prilagodbu uvjeta rada za zaposlenu osobu s invaliditetom prema njenoj vrsti i težini invaliditeta.
  5. Sufinanciranje kamata na kreditna sredstva namijenjena kupnji strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom.
  6. Financiranje troškova stručne podrške za zaposlenu osobu s invaliditetom ako je potreba i opseg stručne podrške utvrđen nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu rehabilitaciju.
  7. Novčanu nagradu za zapošljavanje izvan/iznad propisane kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Zavod osigurava specifične poticaje u odnosu na njihovu visinu, namjenu te postupak dodjele sredstava koji uključuje raspisivanje javnog natječaja, čije uvjete određuje Upravno vijeće Zavoda, a odnosi se na:
  8. Posebna sredstva za programe inovativnog zapošljavanja za koje su u 2017. godini dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 28.850.724 kuna.
  9. Posebna sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u zaštitnim radionicama za koja su u 2017. godini raspisana dva natječaja te je isplaćeno ukupno 43.500.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close