‘Sveto brdo’ planira zaposliti tisuću ljudi i ostvariti 350.000 noćenja

Autor: Eleonora Dukovac , 04. siječanj 2007. u 06:30

Na granici Dalmacije i Like, uz podršku Europske komisije, niknut će najveći skijaški centar u Hrvatskoj, sa 30-ak km staza do kojih će se dolaziti žičarama iz Svetog Roka i Rovanjske

Općina Lovinac naveliko je u pripremama turističkog projekta koji će ovo nerazvijeno i slabo naseljeno područje pretvoriti u Meku ljubitelja skijanja i planinskog turizma. Oživjet će ga Centar planinskog turizma – Sveto brdo na Velebitu koji će turistički i gospodarski povezati Liku i Dalmaciju. Naime, općine Lovinac i Jasenice zajednički rade na stvaranju jedinstvenog centra planinskog turizma, aktivnog čitave godine. Zimi će naglasak biti na skijanju pa će nedaleko od velebitskog vrha Sveto brdo niknuti najveći skijaški centar u Hrvatskoj, sa 30-ak kilometara staza. Skijaške će staze biti na visini od 1300 do 1500 metara nadmorske visine i bit će povezane žičarama iz Svetog Roka i Rovanjske. Skijalište na Velebitu bit će posebno zbog pogleda na more i povezivat će planine, more i sport, a dodatna je pogodnost i blizina autoceste.

Pozitivna klima
Projekt je “blagoslovila” Vlada, a financijski poduprla Europska komisija. Zahvaljujući EK i programu CARDS 2004., na raspolaganju je 1,8 milijun eura za troškove razminiravanja 700.000 četvornih metara ličke strane Velebita, izradu projektne dokumentacije, ostvarivanje javno-privatnog partnerstva, gradnju lanca nabave i edukaciju stanovništva. Općina Lovinac već priprema i educira lokalno stanovništvo za ovaj turistički megaprojekt, a prema riječima Hrvoja Račića, načelnika općine, “među stanovništvom vlada vrlo pozitivna klima jer Centar bi trebao donijeti gospodarski procvat kraja”.U planu je otvaranje oko tisuću radnih mjesta, a uz Planinski centar, koji bi trebao ostvarivati oko 350.000 noćenja godišnje, vezat će se desetak novih poslovnih djelatnosti uključujući i to što će se prodavati obrtnički i poljoprivredni proizvodi toga kraja. “Kako bi se omogućio početak radova, prije svega treba završiti razminiravanje 700.000 četvornih metara za koje je predviđeno milijun eura. Nastavlja se na proljeće, a do konca godine bi ta površina trebala biti bez mina. No ostaje još dva milijuna četvornih metara za razminiranje pa tražimo donatore”, kaže Račić. Prvi radovi na Planinskom centru trebali bi početi 2008. godine jer valja zgotoviti pozamašnu projektnu dokumentaciju za što su već angažirane konzultantske kuće. Budući da će se o zaštiti prirode voditi posebna pozornost, u izradi je i Studija uvjeta zaštite prirode. Iako je projekt nazvan po Svetom brdu, vrhu koji je sa 1752 metra nadmorske visine simbol Velebita, skijališta niti radova na samom brdu neće biti.

Utjecaj vjetra
Područje na kojem će se odvijati aktivnosti Centra planinskog turizma “Sveto brdo” jesu Dušice, Veliko i Malo bilo te Debelo brdo, u Parku prirode Velebit, pa će se posebno voditi računa o očuvanju prirode. Cijelo područje realizacije projekta izvan je granica NP Paklenica. Osim toga, Državni hidrometeorološki zavod radi na meteorološkoj studiji zbog utjecaja vjetrova na žičaru. “S ličke strane neće biti problema s vjetrovima, no sporna je dalmatinska strana Velebita”, kaže Hrvoje Račić.Ističe kako bi Centar mogao početi s radom za tri godine. Najavljuje kako će u podnožju Velebita i u Sv. Roku biti sagrađeno više hotela, te naglašava da “već postoji interes domaćih i stranih investitora, no u pregovore se još nismo upustili dok projekt ne bude u cijelosti idejno riješen kako bi se potencijalnim investitorima točno mogli odgovoriti na svako pitanje.”

U Lovincu besplatne kuće za mlade
‘Malo je stanovnika u općini Lovinac pa tako imamo i neznatan broj nezaposlenih’, šaljivo opisuje situaciju u Općini načelnik Račić i kaže kako zato u suradnji s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, provode program naseljavanja općine. Ne bi li privukli mlade u Liku, Općina Lovinac daruje zemljište, a Ministarstvo građevinski materijal za gradnju kuće. U program tako ulaze mlađe obitelji koje u Hrvatskoj nemaju riješeno stambeno pitanje i nisu vlasnici nekretnine. Prošle godine odobreno je tako 13 zahtjeva, a ove godine, najavljuje Račić, odobrit će ih 50. Ističe kako će doseljenicima biti ponuđen posao upravo u Centru planinskog turizma, koji nije jedini gospodarski projekt u Općini. Račić veli kako rade male punionice vode, a zaživljavaju i manji turistički projekti – nekoliko obitelji počelo je izdavati apartmane i sobe, a formira se i nekoliko obiteljskih gospodarstava koja će se baviti turizmom. Načelnik ističe kako se turizam u općini počeo razvijati zadnje dvije godine, uređene su biciklističke staze i staze za šetnju, a najavljuje kako će Jadraninvest graditi turističko selo od 20-30 kuća.

Neiskorišteni potencijali

Unatoč velikim potencijalima za razvoj zimskog turizma, u Hrvatskoj postoji samo nekoliko manjih skijališta, među kojima ponudom prednjače Bjelolasica, Platak i Sljeme.

SLJEME
Zagreb je među rijetkim metropolama koja na 20 minuta vožnje iz središta ima i skijalište. Na 1000 metara nadmorske visine, na Sljemenu je uređeno pet staza, ukupne dužine 4,4 km, s dvije vučnice i trosjednom žičarom. Dnevna karta stoji 70 kuna, što je otprilike cijena i u drugim hrvatskim skijalištima.Smještaj na Sljemenu moguć je u nekom od desetak planinarskih domova, novouređenoj apartmanskoj kući ‘Snježna kraljica’, hotelu Tomislavov dom sa 42 sobe i wellnessom ili u pansionu Medvednica.

PLATAK
Skijalište Platak iznad Rijeke ima desetak kilometara ski staza, a protekle je sezone na njemu skijalo oko 20.000 skijaša. Smještaj je u dva planinarska doma ili u Rijeci i Opatiji.

BJELOLASICA
HOC Bjelolasica u Gorskom kotaru, na 620 metara nadmorske visine, nudi na skijalištu šest km staza, a smještaj je moguć u paviljonima Hrvatskog olimpijskog centra.

MRKOPALJ
Popularno je i skijalište Mrkopalj koje se nalazi 15-ak kilometara od izlaza Delnice na autocesti Zagreb-Rijeka. Nudi tri staze ukupne dužine oko 3 km, a smještaj je dosta dobro riješen po privatnim kućama. Skijanje je moguće i u centru Rudnik u Tršću (Gorski kotar), s dvije ski staze po 800 i 1000 metara, Begovu Razdolju, Krasnom (Velebit) sa 1,6 km staza, a skija se i na Baškim Oštarijama (Velebno) i Mu jama (Plitvice).

Komentirajte prvi

New Report

Close