Sve koji imaju stare televizore čeka novi trošak i to već od početka EP-a u nogometu

Autor: Poslovni.hr/H , 21. listopad 2019. u 14:17
FOTO: GettyImages

Odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu umjesto 1. srpnja prestat će već od 25. svibnja 2020. u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza (OiV).

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djalatnosti) priopćio je u ponedjeljak da prihvaća zahtjeve OiV-a za nešto raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje TV programa u novom DVB-T2 sustavu s H.265/HEVC standardom kodiranja.

Tako je novi rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut s prvobitno za to određenog datuma 1. srpnja, na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama.

Iz HAKOM-a kažu da bi sve trebalo biti dovršeno do EP u nogometu (koji će se igrati u 12 europskih gradova od 12. lipnja do 12. srpnja 2020.).

"OiV je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, čime se osigurava stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme tog EP-a, ali i druge učinke, poput slike u HD rezoluciji", iznose iz HAKOM-a.

Ne moraju svi mijenjati televizore

Iz HAKOM-a navode i tko treba, a tko ne treba mijenjati televizore.

"Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike, tzv. set top boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk. Građani koji pak TV programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, od nekoga od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a, neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu", poručuju iz HAKOM-a.

Najavljuju i da će OiV građane na vrijeme obavijestiti o točnoj dinamici prelaska na novi sustav po regijama.

Iz HAKOM-a objašnjavaju i da je trenutno u RH u upotrebi stari sustav odašiljanja TV programa DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti HD, a što će novi sustav omogućiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close