Svaka banka imat će svoj kalkulator i izračun, banke pozivaju građane da ažuriraju adrese

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2015. u 09:13
Foto: Davor Puklavec/24sata

Još uvijek je prerano govoriti o točnom datumu slanja dopisa, kažu u Erste banci.

Hrvatska narodna banka i ovaj je tjedan intervenirala kako bi osigurala dovoljno likvidnosti za konverziju CHF kredita u eure. Repo aukcijom posudila je poslovnim bankama traženih 535 milijuna kuna da bi stabilizirale kamatne stope na tržištu novca.

Tečaj kune prema euru miruje, pa se na tom terenu ne očekuju nekontrolirani udari u pregrijanoj izbornoj kampanji. Kako će se parlamentarni izbori održati tjedan dana prije krajnjeg roka za izračun novih kreditnih obaveza, sve češće se čuje da bi u prvom postizbornom tjednu mogao reagirati i Ustavni sud. Padne li zakon prije nego što se provede konverzija, nova će vlada dobiti vruć krumpir u ruke i rok u kojemu ga treba popraviti. Tužbe su dosad podnijele RBA, Privredna banka Zagreb i Sberbank, a očekuje se da će ih slijediti i ostale, piše Večernji list.

Neovisno o tužbama, radi se i na primjeni zakona, ali u bankama kažu da prve izračune ne treba očekivati tijekom listopada jer informatički odjeli trebaju vremena za pripremu softverskog rješenja. Uz izračune koji se dostavljaju preporučenom pošiljkom na kućnu adresu, banke su dužne na svojim internetskim stranicama objaviti i kalkulator konverzije, pomoću kojega dužnici mogu provjeravati cijeli postupak. Pristup kalkulatoru bit će dopušten putem OIB-a i broja kredita.

Još uvijek je prerano govoriti o točnom datumu slanja dopisa, ali očekuje se da će to biti tijekom prve polovice studenog, kažu u Erste banci i pozivaju klijente da ažuriraju svoje adrese ako su ih mijenjali.

Komentirajte prvi

New Report

Close