Suvlasnici svake desete stambene zgrade će prekršiti novi zakon o energetskoj učinkovitosti

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2015. u 13:50
Foto: Ista

Unatoč tome što je Hrvatska među vodećim zemljama u Europskoj uniji u implementaciji Europske direktive o energetskoj učinkovitosti (EED), krajem godine mnogi suvlasnici će se naći u sukobu s novim zakonskim obvezama.

Samo tri mjeseca preostaju do isteka konačnog roka postavljenog Zakonom o tržištu toplinske energije, nakon kojeg će sve zgrade s više od 70 stanova koje nisu ugradile razdjelnike za toplinsku energiju biti u prekršaju. Prema podacima kojima raspolaže ista, jedan od vodećih svjetskih opskrbljivača proizvoda i usluga za povećanje energetske učinkovitosti, svaka deseta stambena zgrada u Hrvatskoj će kroz nekoliko mjeseci biti u prekršaju. Za stambene zgrade s manje od 70 stanova rok za ugradnju je kraj 2016. godine.

Prema našim procjenama, od ukupnog broja zgrada koje regulativa o energetskoj učinkovitosti zahvaća, razdjelnike je ugradilo između 20 i 25 posto. U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da značajni broj zgrada neće zadovoljavati uvjete postavljene zakonom kad počne nova godina – objasnio je Ulrich Fischer, regionalni direktor tvrtke ista Hrvatska.

Hoće li inspektori provoditi nadzor i koliko će rigorozno pisati kazne teško je reći, ali kazne predviđene zakonom nisu male – kreću se od 10.000 do 50.000 kuna. S obzirom na praksu da se razdjelnici topline ne ugrađuju u sezoni grijanja, za većinu suvlasnika je preostalo malo vremena.

Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost te pomažu potrošačima u uštedi energije i troškova u dugoročnom periodu. Ugradnjom razdjelnika troškovi grijanja za zgradu u prosjeku se smanje i do 30 posto – objasnio je Ulrich Fischer, regionalni direktor tvrtke ista Hrvatska.

ista, čija je centrala u Njemačkoj, diljem svijeta brine o 49 milijuna uređaja za mjerenje potrošnje energije koji su ugrađeni u oko 12 milijuna stambenih i poslovnih jedinica. U Hrvatskoj kompanija bilježi brz rast na tržištu, zahvaljujući dijelom prepoznavanju njemačke kvalitete od strane hrvatskih građana.

Komentari (3)
Pogledajte sve

u svakom slučaju je dobro da se može regulirati snaga grijanja i potrošnja no iskustva onih koji su ugradili tzv. razdjelnike su vrlo različita. neki su zadovoljni i smanjili su im se računi dok drugi kukaju kako jedva da griju, a računi su ogromni.
no, u svemu tome vidim dvije velike pogrešne stvari. prvo je to da je moja obaveza kao suvlasnika da ugradim razdjelnike, ali ja to sam za sebe ne mogu napraviti nego ovisim o ostalim suvlasnicima tj. o predstavniku suvlasnika. ako je tako po kojoj logici ja mogu biti kažnjen ako nisam sam odgovoran za ugradnju? konkretno, živim u zgradi koja nije ugradila jer je predstavnik zeznuo, što ja mogu osim da njega tužim sudu?
drugo je da smo mi potrošači i vlasnici brojila tj tih uređaja koji mjere potrošnju. nismo vlasnici brojila za struju, a nisam ni bio vlasnik brojila za vodu dok sam imao kuću. nije toliko problem u inicijalnom trošku nego u odgovornosti za daljnju ispravnost brojila tj očitanja. pa ako se brojilo pokvari kupuj novo, ako smatraš da ti obračunata potrošnja ne odgovara stvarnoj tvoj problem jer je brojilo tvoje. pretpostavljam da je netko dobio masne novce kod pisanja zakona.


citiram "Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost… " da mi je znati kako ti uređaji mogu poboljšati energetsku učinkovitost.

ventili na svakom radijatoru reguliraju protok u cijeloj zgradi, ne troši se nepotrebno, izbjegava se da je nekima prevruće, drugima nije dovoljna temperatura, živio sam kao student na 14 katu u takvoj zgradi, otvarao prozore da se rashladi, a ne možeš grijanju stati na kraj, to se sve sada razdjelnicima otklanja

citiram “Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost… ” da mi je znati kako ti uređaji mogu poboljšati energetsku učinkovitost.

New Report

Close