Sudsku poštu ne daju privatnim poštarima iako bi uštedjeli 20 mil. kn

Autor: Suzana Varošanec , 02. lipanj 2013. u 22:00
Pošiljke adresirane na sud koje su im povjerili građani, privatne poštanske tvrtke šalju preko HP-a

Država bi mogla uštedjeti oko 20 milijuna kuna godišnje jer bi privatni poštari radili za cijenu 30 do 50 posto nižu u odnosu na državnu poštu.

Privatne poštanske tvrtke na domaćem poštanskom tržištu dodatno su u neprilici jer svoj kruh ne mogu zaraditi uručivanjem sudskih pismena. Kako doznajemo u CityExu i Lider expressu preporučene pošiljke koje sudovi šalju strankama ne dostavljaju privatni poštari jer sudovi očito ne žele uštedjeti. Čini se da im institucije ne mogu pomoći. 

Niža cijena
Kažu da je u 2013. samo jedan sud oglasio nabavu tih usluga, te je naknadno poništio. Po njihovoj računici država bi mogla puno uštedjeti: privatni poštari radili bi za cijenu 30 do 50 posto nižu u odnosu na državnu poštu, pa bi u najblažoj varijanti država uštedjela 20-ak milijuna kuna godišnje.Saša Vidović, direktor Lider expressa, tvrdi da je riječ o diskriminaciji. "Sudovi ne prihvaćaju pošiljke naših korisnika kao uredno dostavljene navodeći da moraju ići preko Hrvatske pošte (HP). Pošiljke koje su adresirane na sud čak i u mjestu dostave, kako korisnik ne bi imao problema, u njegovo ime moramo slati preko Pošte. Na poslu na kojem bismo trebali zaraditi radimo promet državnoj pošti. Jednako je i s pojedinim bilježnicima koji imaju preporuku od sudova da rade samo preko Pošte da bi bili sigurni da će ono što su poslali biti smatrano kao uredna dostava", kaže Vidović. "Čak i sudski dostavljači mogu uručivati sudska pismena, ali ne i tvrtke kojima je to osnovna djelatnost i unatoč tome što imam aplikaciju za praćenje pošiljaka, što je alat koji ubrzava rad sudovima pa sudac u realnom vremenu može vidjeti jesu li uručene pošiljke, te se može pripremiti za ročište ili ga odgoditi", kaže Vidović. Dražen Breglec, član Uprave CityExa tvrdi da je ta tvrtka prošlih godina davala poštanske usluge za sudove koji na kvalitetu nisu imali primjedbi. Neshvatljivo je, kaže, da dolaskom liberalizacije sudovi ne žele, kršeći pritom i Zakon o javnoj nabavi, koristiti jeftiniju uslugu već ustraju na skupljoj usluzi HP-a. 

Protekcionizam, a ne štednja
"Ugovor o poštanskim uslugama koji koristi država iz 2012. danas koriste i sudovi iako nisu sudjelovali kao naručitelji u natječaju kojega je za tijela izvršne vlasti proveo Središnji državni ured za javnu nabavu. Sudovi, pod očitim pritiskom, umjesto da promiču smisao javne nabave i ostvaruju uštede, nezakonito koriste poštanske usluge Pošte, na štetu poreznih obveznika. Od deklarirane ravnopravnosti državnih i privatnih nema ništa, kao niti od volje za uštedom jer im je bitniji protekcionizam u korist državne tvrtke", zaključuje Breglec. Sudska dostava, nakon PDV-a i javne nabave, novi je problem za privatne operatere, a njihova diskriminacija suprotna je, tvrde, odluci Ustavnog suda koji je rekao da sudsku poštu mogu uručivati i privatnici. 

Sve po zakonu

Sporazum obvezuje sudove do 15. rujna 

Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa, navodi da univerzalne poštanske usluge u Hrvatskoj može trenutno obavljati samo Hrvatska pošta. "Državni ured za središnju javnu nabavu sklopio je 15. rujna 2010. Okvirni sporazum za nabavu univerzalnih poštanskih usluga i dopunskih usluga na razdoblje do 15. rujna 2013., kada se planira zaključivanje novog Okvirnog sporazuma." Poštanske usluge su nabavna kategorija za koju postupak javne nabave provodi Državni ured za središnju javnu nabavu, a Ministarstvo pravosuđa, pravosudna i kaznena tijela po provedenom postupku sklapaju ugovore s izabranim isporučiteljom navedene usluge. Također, pojedina pravosudna tijela imaju organiziranu vlastitu dostavu putem svojih zaposlenika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close