Sud Zagorcu dopustio tužbu protiv Petrača zbog lažnog iskaza

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2013. u 12:47
Vladimir Zagorec (Foto: Antonio Bronic/PIXSELL)

Ovakav se slučaj u hrvatskoj sudskoj praksi rijetko susreće.

Policija će saslušati dvoje od troje ključnih svjedoka u slučaju 'dragulji', tajkuna Hrvoja Petrača i bivšu pomoćnicu ministra financija Tereziju Barbarić, kao osumnjičenike na temelju  optužbi Vladimira Zagorca da su svjedočeći u spomenutom predmetu gdje je on osuđen na sedam godina zatvora – dali lažan iskaz, piše Jutarnji list.

Iako su svi svjedoci dali gotovo istovjetan iskaz, u slučaju Snježane Šiprak, bivše pročelnice Zagorčeva kabineta i treće ključne svjedokinje u slučaju, isti sud je zaključio da ne postoji sumnja kako je ona dala lažni iskaz te je odbio policiji naložiti da je ispita. Kako Jutarnji piše, Zagorec će u odnosu na taj odbijajući dio podnijeti ustavnu tužbu. Naime, ispitivanjem Petrača i Terezije Barbarić će biti ostvareni preduvjeti da Zagorec protiv njih podigne optužnice zbog davanja lažnoga iskaza. Odluke o ispitivanju dvoje svjedoka predstavljaju mogućnost da Zagorec napravi reviziju slučaja zbog kojeg je završio u zatvoru, i to nakon što su njegove argumente da je lažno optužen odbacili svi mogući nadležni sudovi, navodi Jutarnji.

Ovakav se slučaj u hrvatskoj sudskoj praksi rijetko susreće. Dakle, isti sud koji je donio osuđujuću presudu, i koju su potvrdili Vrhovni, Ustavni i Europski sud, sada dopušta osuđeniku da kazneno goni svjedoke Državnoga odvjetništva čije je iskaze sud ocijenio vjerodostojnima.

Komentirajte prvi

New Report

Close