Studentica međunarodnih odnosa i diplomacije u Atlantic grupi uči upravljati ljudskim resursima

Autor: Marta Duić , 12. studeni 2015. u 22:00
Zrinka Filipić, studentica je treće godine/Žarko Bašić/PIXSELL

Projekt Iskustvo zlata vrijedi dokazuje kako osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sudjelovati u profesionalnom okruženju.

Zrinka Filipić, studentica je treće godine Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Svoju radnu praksu i stjecanje novih radnih iskustava obavila je u Atlantic grupi, jednoj od partnerskih tvrtki projekta Iskustvo zlata vrijedi, a budući da je iskazala primarni interes za stjecanjem prakse u odjelu Ljudskih resursa to je bio odjel u kojem je radila.

Svakodnevno je bila uključena u rad s kolegama iz Atlantic grupe koji se bave poslovima zapošljavanja i uvođenja u posao, operativnim HR procesima i odnosima sa zaposlenicima te dijelom poslovima vezanima uz korporativno upravljanje talentima i razvojem zaposlenika. Prvi je tjedan obuhvaćao kratko upoznavanje s poslovanjem Atlantic grupe, organizacijskom strukturom i procesima upravljanja ljudskim resursima. Također, kombinacijom različitih zadataka su zajednički utvrđivali Zrinkine kompetencije, vještine, afinitete i interese prema pojedinim radnim zadacima. Zrinka je započela s vođenjem raznih evidencija s ciljem dodatnog vježbanja rada u Excelu i rada s bazama podataka, kao što su podaci postojećih zaposlenika, podaci i statusi vanjskih kandidata koji su sudjelovali u nekom od postupaka zapošljavanja i slično.

 

16osoba

s invaliditetom zaposleno je u Atlantic grupi

Također, sudjelovala je u predselekciji prijava kandidata na natječaje za posao čime se ujedno upoznavala s opisima poslova, zahtjevima radnih mjesta, pregledom životopisa kandidata i vođenjem njihove evidencije. "Zrinka pokazuje izrazitu volju i entuzijazam prema ovoj praksi te primjećujemo da je željna novih znanja. To iskazuje znatiželjom, postavljanjem dodatnih pitanja, traženjem informacija i proaktivnošću. Spremno prihvaća sve zadatke koji joj se dodijele, a budući da je otvorena i komunikativna, odlično se uklopila u naš tim te ga svakako oplemenila", poručila je regionalna HR direktorica i Senior business partnerica u Atlantic grupi Ana Marušić. Zrinki ovo nije bio prvi susret s radnom praksom jer je na fakultetu aktivno sudjelovala na konferenciji kao izvjestiteljica.

"Za projekt Iskustvo zlata vrijedi sam saznala preko Poslovnog dnevnika i kratkih prikaza, oglasa, reklama u Večernjem listu, a prijavila sam se jer sam htjela za vrijeme ljetnih praznika naučiti i isprobati nešto novo. Između ostalog, privukla me mogućnost prijave bez navođenja imena budućeg poslodavca pa sam dodatno bila i znatiželjna koji će poslodavac izabrati upravo mene za obavljanje prakse. Drago mi je da sam dobila priliku za ispitivanje i ocjenu vlastitih sposobnosti i mogućnosti s obzirom na moju invalidnost, kao i na snalaženje u poslovnom okruženju", tvrdi Filipić. Kako kaže, od sudjelovanja u projektu Iskustvo zlata vrijedi očekivala je upoznavanje s novim ljudima i situacijama, upoznavanje stvarne radne sredine i različitih radnih zadataka.

 

Marušić

Zrinka spremno prihvaća sve zadatke koji joj se dodijele, a budući da je otvorena i komunikativna, odlično se uklopila u naš tim te ga svakako oplemenila

U skladu s njezinim invaliditetom, obvezama rehabilitacije i preostalih ispita na fakultetu, radila je četiri sata dnevno jer njezini poslodavci nisu željeli da joj radni dani budu prenaporni. Nakon mjesec dana prakse dogovorila je daljnji rad do početka predavanja na fakultetu te mogućnost daljnjeg povremenog rada u budućnosti. "Na praksi radim uredske poslove i poslove u komunikaciji za što se nadam da će mi dobro doći u budućoj struci. Pomažem kolegama izradom podloga za analize širenja na inozemna tržišta. Moja zadaća je unos i razvrstavanje podataka za potrebe izrade analiza situacija u inozemstvu i mogućnost širenja na inozemna tržišta", kaže Filipić.

Iako tvrdi da zasad ne može procijeniti koliko će joj praksa u Atlantic grupi koristiti u budućoj struci, dobila je uvid u radnu atmosferu i u probleme s kojima će se u budućnosti susretati. Kolege su me jako dobro prihvatile, pomažu mi, trude se napraviti što bolju radnu atmosferu tijekom radnog vremena. Svi se odnose prijateljski, uz puno razumijevanja i poštovanja, ne praveći razliku između nas. Voljela bih i u budućnosti raditi u tako dobronamjernoj okolini, senzibiliziranoj za potrebe invalida˝, tvrdi Filipić.

"Činjenica da ovaj projekt nastavlja živjeti potvrda je kvalitete i potrebe za takvim projektom u našem okruženju, što zaslužuje podršku. Željeli smo se opet pridružiti nastojanjima u širenju svijesti i podizanju razine rasprave o pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Ponosni smo što smo ponovno dio projekta koji dokazuje kako osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sudjelovati u profesionalnom okruženju", tvrdi Ana Marušić, Marušić ističe da su zadovoljni time kako se projekt razvija te što su dvije godine dio ove pozitivne priče koja i njima samima pomaže da osvijeste ono što trebaju unaprijediti i promijeniti u svom poslovanju i napominje kako im je bilo zadovoljstvo i ove godine osigurati praksu i vrijedno iskustvo njihovoj praktikantici Zrinki Filipić. "Vjerujemo da je projekt na dobrom putu i da će otvoriti vrata mnogim studentima s invaliditetom. Važno je da oni što prije počnu stjecati radna iskustva te i kroz ovu profesionalnu priliku pomognu razbiti određene predrasude poslodavaca, ali i potaknu i prilagodbe radnog prostora koje su potrebne u mnogim kompanijama, počevši od nas samih", poručuje Marušić.

Društveno odgovorna tvrtka

I inače, kako ističe Marušić, u Atlantic Grupi društveno odgovorno poslovanje shvaćaju kao princip ponašanja koji primjenjuju u svim zemljama gdje su prisutni. Njihove društveno odgovorne aktivnosti najčešće su usmjerene na socijalno ugrožene skupine te na područja sporta, kulture i znanja. Uz to, njeguju i njihov interni Dan vrijednosti, tradicionalno godišnje okupljanje zaposlenika kompanije sa svih njihovih tržišta koji na jedan dan kroz razne aktivnosti pomažu u svojim lokalnim zajednicama. "U Atlantic grupi u Hrvatskoj trenutačno imamo 16 zaposlenika s invaliditetom. Kao društveno osjetljiva kompanija nastojimo uvijek kad smo u mogućnosti omogućiti i promicati za osobe s invaliditetom puno sudjelovanje u profesionalnom životu, kao i u društvu u cjelini. U tom smislu nastojimo u skladu s poslovnim kapacitetima i naš sustav, operacije i lokacije kontinuirano unapređivati kako bismo većem broju osoba s invaliditetom mogli omogućiti profesionalni angažman. Kolege s različitim vrstama invaliditeta su se potpuno i uspješno integrirali u svoje timove te prilagodili se sukladno svojim kompetencijama te su vrijedni članovi svojih timova i kompanije. Naša korporativna kultura podupire različitosti koje su i njen važan sastavni dio te možemo reći da je ona čak i ključna za kvalitetu upravljanja ljudskim resursima", zaključila je Marušić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close