Strani autobuseri u RH više se neće trebati boriti s opsežnom papirologijom

Autor: Marija Crnjak , 04. ožujak 2015. u 14:27
Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U suradnji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom administracija je značajno pojednostavljena, a autobuseri ce sve moći obavljati preko interneta.

Iako će i dalje plaćati PDV u iznosu 25 posto, strani autobuseri u Hrvatskoj od travnja ove godine više se neće trebati boriti s opsežnom papirologijom koja je Hrvatsku od pristupanja Europskoj uniji navodno već koštala ukidanja autobusnih linija. U suradnji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom administracija je značajno pojednostavljena, a autobuseri će sve moći obavljati preko interneta i putem elektroničke pošte, najavio je ministar turizma Darko Lorencin na međunarodnom sajmu turizma u Berlinu ITB, otvorenom u srijedu.

"Činjenica je da su se autobuseri suočavali s izuzetno složenom procedurom koja je bila najveći kamen spoticanja i najveći problem za prijevoznike, pogotovo male tvrtke kojih je na hrvatskom tržištu jako puno. Također, velik dio njihovih putovanja odvija se u pred i posezoni s ciljanim grupama turista kao što su umirovljenici ili ekskurzije. Iako od hotelijera nismo dobili jasne brojke o eventualnom odustajanju nekih autobusera od hrvatskog tržišta, bilo je naznaka za to, i u razgovorima s autobuserima dobili smo informacije da ih administracija vise muči od poreza", kazao je Lorencin koji je vijesti jučer podijelio s njemačkim predstavnicima autobusera. Lorencin se tijekom sajma planira sastajati i s vodećim turoperatorima s njemačkog tržišta.

Međunarodni sajam koji je lani posjetilo 174 tisuće ljudi s 10 tisuća posjetitelja predstavlja jedan od najjačih svjetskih turističkih sajmova, a njegovu važnost uvećava činjenica da je njemačko tržište najveće emitivno tržište svijeta. Organizatori putovanja na njemačkom tržištu lani su ostvarili prihod od čak 26,3 milijarde eura.

Ministar na temelju dosadašnjih razgovora s partnerima zaključuje da bi i ova godina mogla donijeti rast s njemačkog tržišta. Očekuje se jači svibanj nego lani, te nešto doduše slabiji lipanj zbog rasporeda praznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close