Stožer za obranu Vukovara: Pišimo ‘naručba’, ‘srbski’, ‘diete’…

Autor: Agencija VLM , 15. travanj 2013. u 09:54
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Iz Stožera poručuju da njihovih devet načela pravopisa podržava 500 tisuća hrvatskih branitelja.

U sklopu javne rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje o novom hrvatskom pravopisu, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara predložio hrvatskoj javnosti devet načela pravopisa koja, kako kažu, podupire 500 000 hrvatskih branitelja, a s njihovim obiteljima vjerojatno i više od polovice stanovništva Hrvatske. Njihovih devet prijedloga prenosimo u cijelosti:

1. Pišimo "č", a ne "dž" u imenicama poput "naručba" (od "naručiti") ili "učbenik" (od "učiti") itd.

2. Ispred sufiksa -ski ne bilježimo jednačenje po zvučnosti pa pišimo "klub – klubski", "Srbin – srbski".

3. U futuru ne moramo kratiti infinitiv pa pišimo "raditi ću, misliti ću".

4. Negaciju u futuru pišimo s bjelinom: "ne ću, ne ćemo".

5. Predmetke kao što su pod- i iz- u pisanim riečima ne treba mienjati prema izgovoru. Stoga pišimo: "podpukovnik, podpredsjednik, podhodnik, nadprosječan, iztjerati, razčistiti". Prema istom načelu možemo pisati i "obhodnja" umjesto "ophodnja" u riečima u kojima smatramo zgodnim.

6. Imenice na -ac pisati ćemo ovako: "vrabac – vrabci – vrabca, sudac – sudci – sudca".

7. U imenica koje završavaju na -dak i -tak pisati ćemo ovako: "podmladak – podmladci – podmladka, redak – redci – redka, zadatak – zadatci – zadatka".

8. U izvedenicama i oblicima imenica na -st zadržimo u pisanju slovo "t" koje se u izgovoru ne čuje: " poviest – poviestni – poviestnik, bolest – bolestni – bolestnik, častan – častni – častnik".

9. Jednosložni dvoglas "ije" u dugim slogovima pisati ćemo u našim tekstovima ovako: "rieč" ("rječnik"), "diete" ("djeca"), "pogriešiti" ("pogrješka"), "liepa" ("ljepota"), "vriedan" ("vrjedniji"). (To naravno ne vriedi za rieči poput "biskupija – biskupije, smijati se – smijem se, dobiti – dobijem, čiji – čije, prije, poslije, nije").

Ne preporučamo etimološko pisanje "francuzki", "etimoložki", "težki", "podržka", "družtvo", "obći", "tvrdka" umjesto uobičajenoga pisanja "francuski", "etimološki", "teški", "podrška", "društvo", "opći", "tvrtka".

Komentari (11)
Pogledajte sve

U HR su svi totalno poludjeli, tu više ništa nema smisla. Svi su najpametniji u svemu, svi sve najbolje znaju itd. Svi se bave glupostima i budalaštima kao da smo u najmanju ruku Švicarska pa više iz obijesti i dosade ne znamo šta bi. Ovo je tragikomično.

A inače, da sigurno su intervijuirali svih 500 tisuće branitelja (kojih uostalom i nema toliko) pa znaju što misle.

Mislim kad smo već kod branitelja, šta jednom konačno ne naprave reda u svojim redovima i poizbacivaju sve lažnjake i ine koji samo cuclaju proračun ove države i bacaju ljagu na sve poštene branitelje? Istrijebite korov iz svojih redova, a onda se krenite baviti ovakvim glupostima ako vam je već dosadno ili šta ja znam šta.

Po svemu viđenim od raznih društvenih skupina i političkih stranaka u zadnjih dosta godina, ja ne znam ima li čudnije (da se lijepo izrazim) države u Europi…

Srbi su prolivenom hrvatskom krvi povećali svoj postotak u Vukovaru. Znači prava manjina se ostvaruju pokoljem i progonom većinskog stanovništva.
Osim toga zakon EU propisuje polovinu stanovništva a ne trećinu kao uvjet za dvojezičnost.
I osim toga srba nema toliko koliko ih je na papiru, to zna i Bauk i Ostojić samo su oni jugokomunistički kadar koji se ne miri sa hrvatskom cjelovitosti i samostalnosti.

Ja bih otvorio gulag, Goli tok za takve bi bio poput odgojno-obrazovne ustanove.

Jasno, u 21. stoljeću to ne ćemo raditi, ali čovjek ostaje zgrožen nakon prijedloga ovih profašista koji ne priznaju zakon zdravoga razuma.

kaj je ovo neka zajebancija ili oni to ozbiljno ? [emo_zacudjen]

New Report

Close