Stožer za obranu Vukovara: Pišimo 'naručba', 'srbski', 'diete'...

 Photo: Daniel Kasap/PIXSELL Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Iz Stožera poručuju da njihovih devet načela pravopisa podržava 500 tisuća hrvatskih branitelja.

U sklopu javne rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje o novom hrvatskom pravopisu, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara predložio hrvatskoj javnosti devet načela pravopisa koja, kako kažu, podupire 500 000 hrvatskih branitelja, a s njihovim obiteljima vjerojatno i više od polovice stanovništva Hrvatske. Njihovih devet prijedloga prenosimo u cijelosti:

1. Pišimo "č", a ne "dž" u imenicama poput "naručba" (od "naručiti") ili "učbenik" (od "učiti") itd.

2. Ispred sufiksa -ski ne bilježimo jednačenje po zvučnosti pa pišimo "klub – klubski", "Srbin – srbski".

3. U futuru ne moramo kratiti infinitiv pa pišimo "raditi ću, misliti ću".

4. Negaciju u futuru pišimo s bjelinom: "ne ću, ne ćemo".

5. Predmetke kao što su pod- i iz- u pisanim riečima ne treba mienjati prema izgovoru. Stoga pišimo: "podpukovnik, podpredsjednik, podhodnik, nadprosječan, iztjerati, razčistiti". Prema istom načelu možemo pisati i "obhodnja" umjesto "ophodnja" u riečima u kojima smatramo zgodnim.

6. Imenice na -ac pisati ćemo ovako: "vrabac – vrabci – vrabca, sudac – sudci – sudca".

7. U imenica koje završavaju na -dak i -tak pisati ćemo ovako: "podmladak – podmladci – podmladka, redak – redci – redka, zadatak – zadatci – zadatka".

8. U izvedenicama i oblicima imenica na -st zadržimo u pisanju slovo "t" koje se u izgovoru ne čuje: " poviest – poviestni – poviestnik, bolest – bolestni – bolestnik, častan – častni – častnik".

9. Jednosložni dvoglas "ije" u dugim slogovima pisati ćemo u našim tekstovima ovako: "rieč" ("rječnik"), "diete" ("djeca"), "pogriešiti" ("pogrješka"), "liepa" ("ljepota"), "vriedan" ("vrjedniji"). (To naravno ne vriedi za rieči poput "biskupija – biskupije, smijati se – smijem se, dobiti – dobijem, čiji – čije, prije, poslije, nije").

Ne preporučamo etimološko pisanje "francuzki", "etimoložki", "težki", "podržka", "družtvo", "obći", "tvrdka" umjesto uobičajenoga pisanja "francuski", "etimološki", "teški", "podrška", "društvo", "opći", "tvrtka".

Komentari (11)
 • Mister
  Mister 8:43 16.4.2013.

  U HR su svi totalno poludjeli, tu više ništa nema smisla. Svi su najpametniji u svemu, svi sve najbolje znaju itd. Svi se bave glupostima i budalaštima kao da smo u najmanju ruku Švicarska pa više iz obijesti i dosade ne znamo šta bi. Ovo je tragikomično.

  A inače, da sigurno su intervijuirali svih 500 tisuće branitelja (kojih uostalom i nema toliko) pa znaju što misle.

  Mislim kad smo već kod branitelja, šta jednom konačno ne naprave reda u svojim redovima i poizbacivaju sve lažnjake i ine koji samo cuclaju proračun ove države i bacaju ljagu na sve poštene branitelje? Istrijebite korov iz svojih redova, a onda se krenite baviti ovakvim glupostima ako vam je već dosadno ili šta ja znam šta.

  Po svemu viđenim od raznih društvenih skupina i političkih stranaka u zadnjih dosta godina, ja ne znam ima li čudnije (da se lijepo izrazim) države u Europi…

 • ambijent
  ambijent 0:55 16.4.2013.

  Srbi su prolivenom hrvatskom krvi povećali svoj postotak u Vukovaru. Znači prava manjina se ostvaruju pokoljem i progonom većinskog stanovništva.
  Osim toga zakon EU propisuje polovinu stanovništva a ne trećinu kao uvjet za dvojezičnost.
  I osim toga srba nema toliko koliko ih je na papiru, to zna i Bauk i Ostojić samo su oni jugokomunistički kadar koji se ne miri sa hrvatskom cjelovitosti i samostalnosti.

 • d_sh
  d_sh 20:24 15.4.2013.

  Ja bih otvorio gulag, Goli tok za takve bi bio poput odgojno-obrazovne ustanove.

  Jasno, u 21. stoljeću to ne ćemo raditi, ali čovjek ostaje zgrožen nakon prijedloga ovih profašista koji ne priznaju zakon zdravoga razuma.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!