Što smjera Vlada: Potezi do kraja mandata

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2015. u 12:32
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Milanovićeva je vlada u zadnjoj godini mandata počela “kupovati” glasove i novcem iz državnog proračuna.

Kao i sve vlade do sada – a to nije samo hrvatski specifikum – tako je i Milanovićeva u zadnjoj godini mandata počela “kupovati” glasove i novcem iz državnog proračuna. 

Kako piše Večernji list, ministar financija Boris Lalovac vratio je državne poticaje na stambenu štednju, što državu godišnje košta oko 50 milijuna kuna. Vlada je odlučila od 1. listopada isplaćivati dodatke na plaću za posebne uvjete rada i odgovornost za život i zdravlje ljudi za 73 tisuće zaposlenika u zdravstvenom sustavu. 

Podsjetimo, lani je Vlada državnim i javnim službenicima uskratila pravo na povećanje plaća na osnovi godina staža. Ova kompenzacijska mjera stajat će oko 190 milijuna kuna godišnje. Službenicima i namještenicima Vlada je odlučila isplatiti i jubilarnu nagradu od 1800 kuna, koja je do sada iznosila 500 kuna, i to će u konačnici porezne obveznike stajati 112,5 milijuna kuna.

Vlada uoči izbora povećava i iznose zajamčene minimalne naknade za samce koji su radno nesposobni (sa 800 na 920 kuna) te za djecu samohranih roditelja (sa 320 na 440 kuna). Osiguran je novac i za topli obrok za 17.500 gladnih učenika, što bi u konačnici trebalo stajati 17,5 milijuna kuna. 

Dobre vijesti stižu i za radnike koji rade u tvrtkama kojima je blokiran račun i kojima prijeti stečaj. Država će tim radnicima isplaćivati do tri plaće (2423 kuna neto, iznos minimalca).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close