Što je poljuljalo rejting Agrokora?

Autor: Jadranka Dozan , 09. siječanj 2017. u 13:53
Stanje zaduženosti Agrokora potkraj rujna bilo je 25,5 milijardi kuna

Za pogoršanje rejtinga presudna je kombinacija slabijeg lanjskog rezultata i visoke razine zaduženosti Grupe.

Za Agrokor grupu ova je godina počela lošom viješću. Agencija za ocjenivanje kreditnog rejtinga Moody's gurnula je koncern Ivice Todorića i njegove obveznice razred niže, što se u sustavu oznaka te agencije u slučaju Agrokora očituje u padu sa B2 ranga na B3. Pritom su izglede za razdoblje do iduće revizije ocijenili stabilnima.  

Za pogoršanje rejtinga Agrokora presudan je utjecaj imala kombinacija slabije prošlogodišnjeg operativnog rezultata i visoke razine zaduženosti Grupe. Kako ističe Vincent Gusdorf, potpredsjednik i viši analitičar u Moody'su, stajalište je te agencije da u uvjetima "pogoršanja pokazatelja operativnog poslovanja koje se dogodilo tijekom prvih devet mjeseci 2016. nije vjerojatno da će Agrokor vratiti omjere zaduženosti u okvire koje Moody's smatra primjerenim za B2 rejting". Istodobno, Gusdorf dodaje kako stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će kompanija "unatoč oštroj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji stabilizirati zarade u idućih godinu dana". U domaćim poslovnim krugovima vijest o tom "downgradeu" zapravo se ne smatra iznenađenjem. Većini je ona samo dodatni signal da bi za najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj ova godina mogla biti i najizazovnija dosad.

Osim što konkurentski pritisci na profitne marže, u prvom redu u segmentu trgovine (maloprodaje), uporno rastu, kompanija je zbog velikih obveza izložena i pojačanim likvidnosnim pritiscima. Tako se u financijskim krugovima tvrdi da je Agrokor danas suočen i s nepovoljnijim rokovima plaćanja velikim dobavljačima najprodavanijih roba, a upućeni dodaju da u prilog nepovoljnijoj likvidnosnoj situaciji govore i nešto kasnije isplate plaća u dijelu sustava u prosincu.  Uz prilično napregnutu financijsku polugu na koju se oslanjao dugogodišnji rast Todorićeva poslovnog carstva, u tom su koncernu već navikli na stalnu zaokupljenost refinanciranjima i općenito upravljanjem dugovima.

 

340 milijuna

eura kredita VTB banke reprogramirano je prije dva mjeseca

S tim u vezi dovoljno je reći da je stanje zaduženosti na razini Grupe (uključujući kredite, obveznice i financijske najmove) potkraj rujna 2016. iznosilo 25,5 milijardi kuna. Iako je to oko 300 milijuna kuna manje nego godinu dana ranije, teret servisiranja tolikih obveza i dalje je popriličan. Od ukupno 24 milijarde kuna dugoročnog duga na kraju lanjskog rujna, unutar godinu dana na naplatu dospijeva 5 milijardi kuna, što je čak nešto veći teret kratkoročnih financijskih obveza nego u usporedivom razdoblju godinu ranije. Da je Todorićev koncern u novije vrijeme više fokusiran na proces razduživanja, svojevrsna je potvrda bila i ovotjedna vijest o prepuštanju veledrogerijskog lanca Kozmo njemačkome Mulleru.

Samo dva mjeseca ranije, pak, Agrokor je s austrijskom podružnicom ruske VTB banke dogovorio produljenje dospijeća 340 milijuna eura kredita.  Obrazlažući svoju korekciju kreditnog rejtinga Agrokora naniže u Moody'su ističu kako će, prema njihovim prognozama, prilagođeni dug Agrokor grupe (računajući i zaduženje kompanije Adria kroz specifične tzv. PIK obveznice) u odnosu na operativnu dobit EBITDA na kraju 2016. dosegnuti 6,8x. Ove godine tu razinu duga vide i nešto bliže sedmerostrukoj EBITDA (6,9x), dok za tzv. "ograničenu grupu", odnosno bez prilagodbe za PIK obveznice, spomenuti omjer duga i operativne dobiti predviđaju na razinama 6,2 (u 2016.) i 6,3 (u 2017.

Za održavanje B2 rejtinga, prema Moody'sovim parametrima prihvatljiva bi poluga bila u okvirima omjera ispod 5,5. Kako bilo, u Moody'su napominju da će usporen rast zarada ograničiti i domete razduživanja u idućih 12 mjeseci, promatra li se isti obuhvat. Među ostalim, u toj agenciji podcrtavaju i da Agrokor ima nisku stopu pokrivenosti troškova kamata (omjer operativne dobiti i tog troška iznosi ispod dva) dodajući kako visoki kapitalni izdaci i troškovi kamata ne pogoduju generiranju slobodnih novčanih tijekova. Dok se u tom pogledu za 2016. očekuje pozitivan predznak (oko 700 milijuna kuna), ove i iduće godine izglednijim smatraju da će biti "blizu nule", premda uz opasku  kako je to teško pouzdano procijeniti zbog stavki koje nisu obuhvaćene konsolidiranim izvještajem Agrokor grupe.  

Poput domaćih financijaša, i Moody's posebno apostrofira pitanje duga slijedom PIK (Payment In Kind) kredita odnosno obveznice po kojoj obveze treba refinancirati do ožujka 2018. Bankarski aranžmani u ostatku grupe na naplatu dospijevaju između 2018. i 2021., ali nekoliko linija koje su unazad nekoliko mjeseci (od rujna do studenog) refinancirane riješene su tako da novi aranžmani mogu postati odmah naplativi ako se obveze po PIK kreditu ne bi pravovremeno refinancirale. Govoreći o ograničenim vanjskim izvorima likvidnosti za Agrokor, u Moody'su napominju da je Agrokor postavio program komercijalnih zapisa od 500 milijuna dolara, ali njihova dostupnost ovisi o tržišnim uvjetima.

Kako bilo, zahvaljujući oporavku gospodarske aktivnosti i rastu prometu/potrošnje, njegovi analitičari ipak računaju da će Agrokor postupno stabilizirati konsolidiranu operativnu dobit u narednim kvartalima. Poboljšanje rejtinga uslijedilo bi ako kompanija uspije smanjiti omjer (prilagođenog) duga i EBITDA ispod 5,5, što je, kažu, scenarij koji bi bio izgledan samo ako bi ubrzanje gospodarskog rasta u kombinaciji s tržišnim udjelom Agrokora rezultiralo znatnim povećanjem operativne dobiti. Nasuprot tome, dodatno pogoršanje rejtinga bilo bi izgledno ako kompanija ne uspije obuzdati pad EBITDA ili ako se pogorša profil likvidnosti. 

Komentari (23)
Pogledajte sve

nepoštenje ljulja i najveće igrače, plati pošteno radnike, plati pošteno dobavljače, nema više ni u države ništa po kunu

ne zanima nas ……….


Pa ako se i realizira HEP dio će sigurno Ivica uzeti + ući će u strukturu HEP. Nakon 5 godina prognoziram promjenu imena u KEP.
KEP, KACI, K-šume, KAC…nastavite niz

Mu , mu , mu , mu……



Razuman bi domaći čovjek podržao domaći lanac u borbi za opstanak..

Ja se zalazem da ako bas ne bude drugcije islo Agrokor poglasimo kompanijom od strateskog drzavnog znacaja, prodamo jos 25% HEPa i taj novac damo ovom dobrom coviku kroz poticaj u gotovini unaprijed za iducih 10 godina kako bi ovaj domaci lanac prezivio jer nitko nam nije davao popuste u vidu jedne lipe ka ovaj dobri covik. Gospodine Ivica najmanje sto mogu reci je hvala za sve dobro sto radite za nasu Hrvatsku.
[/quote]
Pa ako se i realizira HEP dio će sigurno Ivica uzeti + ući će u strukturu HEP. Nakon 5 godina prognoziram promjenu imena u KEP.
KEP, KACI, K-šume, KAC…nastavite niz

New Report

Close