Stiže novi obračun trošarina, pojeftinit će 70 posto automobila

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2012. u 10:44
PIX

Od 1. siječnja trošarine na automobile obračunavat će se prema vrijednosti automobila i emisiji ugljikova dioksida

Od iduće godine pojeftinit će automobili gradske i kompaktne klase, koji čine više od 70 posto ukupnog tržišta novih automobila u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Kako je najavio ministar financija Slavko Linić, od 1. siječnja trošarine na automobile obračunavat će se prema vrijednosti automobila i emisiji ugljikova dioksida, a ne kao dosad samo po vrijednosti vozila, s time da će bitniju komponentu imati ispuštanje CO2. Konačni se prijedlog zakona i model obračuna trošarina trenutačno dovršava. Bit će vrlo sličan slovenskom modelu, a pojeftinit će manji automobili koji su jeftiniji i manji su onečišćivači.

Zbog toga će profitirati najveći dio građanstva koji kupuje automobile poput volkswagen pola i golfa, opel corse i astre, peugeota 208, kije rio… Hibridni bi automobili također trebali pojeftiniti, ali ne znatno zbog njihove veće vrijednosti, koja je i dalje važna za obračun trošarina. Pojeftinit će i automobili na plin, a na električna vozila, kao i dosad, neće se plaćati trošarina, piše među ostalim Večernjak.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close