‘Spremni smo preuzeti poslove od države’

Autor: Ana Blašković , 20. svibanj 2018. u 22:00
Župani Z. Komadina i G. Pauk, predsjednik Sabora G. Jandroković, predsjednica K. Grabar-Kitarović, ministri L. Kuščević i G. Žalac/P. M./PIXSELL

HZŽ će zastupati lokalne interese pred državom, te educirati upravu i sudjelovati u kohezijskoj politici.

Hrvatska zajednica županija svečano je u Saboru u petak obilježila 15. obljetnicu svog postojanja s koje je odaslana poruka da su županije od države spremne preuzeti još poslova te da u budućnosti žele biti poput snažnih, ekonomskih konkurentnih, europskih regija što se, smatraju,  može postići jedino decentralizacijom.

"Ova 2018. je godina u kojoj slavimo 25 godina lokalne demokracije i danas je pravo vrijeme da govorimo o stanju lokalne i regionalne samouprave", rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk obraćajući se uzvanicima među kojima su bili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

 

Pauk

Uz sve prednosti i nedostatke županija, dokazali smo da možemo preuzeti još odgovornosti i za to ćemo se zalagati.

Bolje i efikasnije
"Uz sve posebnosti karakteristične za naše županije, uz prednosti, ali i nedostatke, županije su spremne preuzeti još poslova i za to ćemo se uvijek zalagati. Dokazali smo da možemo, unatoč smanjenom fiskalnom kapacitetu", rekao je Pauk. Prema njegovim riječima zajednica županija će svoje djelovanje usmjeriti u tri cilja. Prvi je zastupanje interesa lokalne i regionalne samouprave pred državnim institucijama, potom u jačanje međunarodne suradnje i participaciju u kohezijskoj politici i naposljetku u unapređenje efikasne, educirane i stručne uprave.

  Na panelu pod nazivom Županije 2030. sudionici su istaknuli da je regionalna samouprava više puta dokazala da poslove koje preuzima od države može obavljati bolje i efikasnije. Ministar poljoprivrede i Paukov prethodnik na čelu Zajednice županija Tomislav Tolušić rekao je da su županije kreatori razvoja svog područja i za to trebaju iskoristiti sve mogućnosti na raspolaganju. Naveo je primjere "malih ovlasti, a velikih odgovornosti", školstvo i zdravstvo, u kojima je funkcionalna decentralizacija nužnost. Smatra da bi se spuštanjem ovlasti na županijsku razinu stvorili uvjeti za ravnomjerni gospodarski razvitak zemlje.

 

Tolušić

Županije su kreatori gospodarskog razvoja svojih područja.

Decentralizacija u 2018.
Ministar uprave Lovro Kuščević osvrnuo se na Nacionalni plan reformi za 2018. rekavši kako je jedna od mjera utvrđivanje funkcionalne i fiskalne decentralizacije s krajnjim ciljem bolje raspodjele nadležnosti i učinkovitosti lokalnih jedinica. Ujedno je najavio spuštanje dijela poslova ureda državne uprave na županijske razine. Gospodarske konkurentnosti županija nema bez uspješnog iskorištenja europskih sredstava. 

Nedavno istraživanje Instituta za javne financije pokazalo je da su županije, gradovi i općine 2015. i 2016. primili gotovo milijardu kuna europskih pomoći, znatno više nego prethodnih godina, pri čemu su gotovo polovicu iskoristile županije. Bez obzira na to, efikasnost povlačenja mora biti veća, a ključno je da strateški ciljevi županija budu usklađeni s kohezijskom politikom EU koja mora prepoznavati specifičnosti regija kojima je novac namijenjen.

Hrvatska zajednica županija osnovana je 2003. s ciljem promicanja interesa lokalne i regionalne samouprave i brojala je 11 članica,a danas okuplja sve županije i Grad Zagreb.  U međuvremenu je educirala više od 40 posto županijskih službenika, potaknula potpisivanje 10-ak sporazuma o suradnji županija i poljskih vojvodstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close