"Spremni smo biti novi strateški partner Ine"

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Službeno pismo američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI) koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je Jutarnji list u Magazinu u subotnjem izdanju od 23. lipnja.

U tekstu u Magazinu Jutarnjega lista, koji prati objavljeni faksimil pisma što ga je 6. ožujka ove godine predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću uputio jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi, stoji kako Zichichi navodi da je "njegova tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a".

CCI fokusiran na trgovanje ugljikovodicima, a među njegovim dioničarima i milijarderi

Navodi se da je CCI tvrtka fokusirana na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama, a među njezinim dioničarima su i neki vrlo poznati amaerički financijaši, kao što su multimilijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II.

Podsjeća se kako je oko deset mjeseci prije javno iskazao interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini i prvi čovjek ruske naftne komapanije Rosnjeft Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladmira Putina.

U ožujku je pak, dodaje se, stigla i druga ponuda - ona amaerička u kojoj stoji da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske vlade u nizu ključnih sektora - kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Jutarnji piše i kako u pismu ne stoji koliki bi udjel u Ini htjela preuzeti američka kompanija ali, dodaje se, "Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj Vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijarda dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka".

U tekstu se podsjeća da su, nakon što je Rosnjeft iskazao inters za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj - bivša američka veleposlanica Julieta Valls Noyes u studenome prošle godine istaknula "kako je jedna zapadna kompanija zainteresirana za Inu", a novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa poručio da "ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske".

Ipak, kako je ocijenio Jutarnji "hrvatska vlada ni sama trenutačno ne zna kakav bi trebao biti novi strateški partner Ine i hoće li ga uopće tražiti". S tim u vezi, podsjeća se da je Vlada u prosincu prošle godone raspisala natječaj za angažman savjetnika za proces otkupa Ininih dionica od MOL-a te potragu za novim strateškim partnerom.

Navodi se i da je "početkom travnja ove godine objavljeno da je za taj projekt odabrana ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna bnaka Zagreb po cijeni od osam milijuna eura, ali je zasad nepoznato do kuda je 'dogurao' cijeli proces".

Iz Vlade su za N1 potvrdili da su primili pismo g. Zichichija te kako će Savjet za pregovore s MOL-om i investicijski savjetnici (konzorcij Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ) razmotriti sve ponude pa tako i ovu kompanije CCI te predložiti na odobrenje Vladi onu najprimjereniju.  

Komentari (9)
 • bugs
  bugs 21:49 24.6.2018.

  prepri43


  - trgovina i prehrana rusima,
  - naftna industrija amerima,
  - telekomunikacije njemcima,
  - banke talijanima, francuzima, austrijancima…
  Ovaj bi očito želio da je to sve u rukama partije i Beogradske mafije!

  A na kojm si ti travama?

  Za pocetak bi volio da je dobar % u vlasnistvu HR mirovinskh fondova, rađe nego sta su u hr obveznicama … pa poslje toga u vlasnistvu svih HR građana koji se malo razumiju i trziste kapitala

 • osi3
  osi3 14:07 24.6.2018.

  genijalno, dakle rusi nude živi novac, a ovi trgovci “pomoć u realiziranju kreditnih linija”, kojima će će valjda država ponovno zadužiti svoje vlastite građane za reotkup ine??!

  plenkovićeva vladavina doista postaje ugroza osnovnom suvereniteu države: gradili bi unp terminal, gdje bi izvjesne gubitke idućih 50 godina pokrivali svi kupci energenata u hrvatskoj, posebno kupci neameričkog plina, i sada bi još digli kredit za otkup propale ine?briselski ćato izgleda cijelu državu želi pretvoriti u naseobinu kmetova, gdje valjda sebe vidi kao namjesnika što provodi odluke cia-gospodara, a amerikanci će ovu poniznost ionako zaboraviti čim se dogodi nešto važnije u okolnoj geopolitici. pa kurdi su im dali cijele sebe za suradnju, a izdali su ih već triput! suludo, doista suludo.

 • hasenfefer
  hasenfefer 11:45 24.6.2018.

  premijer


  Idemo nešto naučiti ove mlatimudane od novinara: dotična američka kompanija ne može biti strateški partner u INI jer nije iz te branše, nije iz tog sektora. Oni su više financijaši i još više trgovci. Stateški partner je netko profila Rosnjeft, OMV itd. Netko tko u glavnini radi biznis koji i ti pa ti on onda može strateški pomoći jer radi stvari kao i ti. Kao banka kad kupuje banku. Financijski partner je onaj koji može osigurati novce za neke potrebe, ući manjinski i u equity firme i nakon nekog vremena izići. Nema veze sa branšom, ne zna probleme. Dakle, mlatimudani novinarski iz Jutarnjeg i ostale nepismene bratije, da li onda ova američka firma za koju nitko nije nikada čuo mogući strateški ili financijski partner?

  Ma da. Vidjeli smo kak je MOL strateški partner.

  Neka daju lovu i obnove rafinerije i lovu za istraživanje, pa će moći lijepo trgovati sa svim što INA može naći.

  Nafta, plin, voda.

  Potencijal zbog same pozicije rafinerija i dostave nafte jeftinim morskim putem je neograničen.

  Naročito ako će biti konkurenti teškoj sumpornoj ruskoj nafti.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve