Spaladium arena za 455 milijuna kuna alarm za Odbor vjerovnika

Autor: Suzana Varošanec , 18. svibanj 2016. u 08:08
Odbor vjerovnika Sportskoga grada odgodio odluku o prodaji Spaladium arene/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Odbor vjerovnika Sportskoga grada na sjednicu 30. svibnja u pomoć zove predstavnike države, Grada Splita i banaka.

U stečaju tvrtke Sportski grad TPN, koja upravlja Spaladium arenom, na redu su odluke koje su u ožujku donijeli vjerovnici na svojoj skupštini. Izgledno je će da će njihova realizacija biti krupan zalogaj.  Riječ je o provedbi odluke o nastavku poslovanja tvrtke kako bi se izbjegla devastacija arene i spriječio tzv. stečaj u stečaju, a još više i druge odluke koja se tiče javne dražbe na kojoj će se ona ponuditi potencijalnim investitorima, i to nakon procjene koliko vrijedi Spaladium.

Provedba same odluke o prodaji, međutim, čini se, neće riješiti probleme jer su potvrđena nagađanja da se procijenjena vrijednost neće postići. U konkretnom slučaju doznajemo da se imovina stečajnog dužnika procjenjuje na ukupni iznos od 455 milijuna kuna. Računica koja je, utoliko, samo formalno trebala biti okidač za odluku da se krene s prodajom, prometnula se  u "ručnu kočnicu", odnosno vjerovnici su prije akcije dobili kratki "time out", a moguće i zadnju šansu za dogovor oko optimalnog rješenja.  Rezultat je to četvrte sjednice Odbora vjerovnika Sportskoga grada TNP, koji je ovih dana odgodio odluku o prodaji Spaladium arene, potvrdio nam je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Istodobno, kaže on, sazvana je i peta je sjednica, za 30. svibnja, a pozvani su predstavnici države, Grada Splita i banaka kao razlučnih vjerovnika. "Odbor vjerovnika usvojio je prijedlog da se se na sljedeću sjednicu pozovu predstavnici Grada Splita te države, odnosno Ministarstva financija, DUUDI-ja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i  sporta, kao i banaka kao razlučnih vjerovnika. Cilj je njihova poziva taj što je svim članovima Odbora vjerovnika jasno da će se imovina stečajnog dužnika teško prodati", kaže Mitrović.  

Kako Spaladium arena, kaže, ima poseban značaj za Grad Split, a i za sve ostale navedene (su)dionike, pokušat će se "na toj sjednici još jednom upoznati sve zainteresirane o problemima ovako specifičnog stečajnog postupka". Konkretnije, nekretnine su procjenjene na iznos od 354,1 milijun kuna, a osnovna sredstava i sitni inventar koji su ugrađeni u dvoranu na još 89,5 milijuna kuna. Pokretnine koje nisu integralni dio arene iznose 11,8 mil. kn. U Odboru vjerovnika su predstavnici austrijskih banaka Unicredit Bank Austria i Erste Group Bank, čija razlučna prava ukupno iznose 400 mil. kn, te Zagrebačke banke s razlučnom tražbinom od 88 milijuna kuna. Članovi su još i predstavnici IGH, Konstruktora, države i radnika. Inače, ukupne tražbine svih vjerovnika premašuju 600 milijuna kuna. 

Sudski nadzor

Mitroviću 182.000 kuna  
Nakon što je Perica Mitrović razriješen dužnosti stečajnog upravitelja u stečaju Dalmacijavina žalbu vjerovnika rješava VTS, a traje novi sudski nadzor stečaja tvrtke Sportski grad TNP koji on   vodi. Sudski vještak tvrdi da su stečajnom upravitelju isplaćeni troškovi koji su teretili stečajnog dužnika u iznosu od 182 tisuće kuna, a bez rješenja suda o odobrenju isplata. Mitrović se poziva na odluku Odbora vjerovnika da se odobri predujam nagrade zbog nastavka djelatnosti i troškova stana zbog boravka u drugom mjestu, što je sudu više puta predloženo sukladno zakonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close