S&P: Uhićenja zasad ne utječu na rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 17:40
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Smatraju ipak da bi rizici mogli ojačati ako ne bude otklonjena neizvjesnost u vezi s gradskim političkim vodstvom i upravom Holdinga.

Uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga (ZGH) Slobodana Ljubičića i još nekih pojedinaca za sada ne utječe na rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, priopćila je agencija Standard & Poor's, upozoravajući ipak na moguće rizike.

Važeći je rejting Grada Zagreba 'BB', uz stabilnu prognozu, a rejting Zagrebačkog holdinga 'B', također uz stabilnu prognozu. Prema definiciji na internetskoj stranici Standard & Poor'sa, takva ocjena sugerira da dužnički papiri uključuju "određenu razinu kvalitete i zaštite", ali i visoku razinu neizvjesnosti odnosno izloženosti nepovoljnim uvjetima.

U agenciji podsjećaju na izjave zamjenika gradonačelnika za gospodarstvo i financije, kao i zamjenika predsjednika uprave ZGH da će osigurati normalno funkcioniranje gradskih službi i komunalnih poduzeća, "uključujući pravodobno servisiranje duga", navodi se u jučer objavljenom biltenu agencije.

"Kao što smo već ranije napomenuli, uvažavamo činjenicu da se slaba likvidnost holdinga poboljšava i da se ZGH sve više oslanja na dugoročno financiranje", podsjećaju u agenciji na kolovošku odluku o poboljšanju prognoze za rejting ZGH iz negativne u stabilnu.

Smatraju ipak da bi rizici mogli ojačati ako ne bude otklonjena neizvjesnost u vezi s gradskim političkim vodstvom i upravom Holdinga.

"ZGH prolazi kroz složeni proces restrukturiranja, pod strogim nadzorom Grada Zagreba i uz njegovu potporu. Taj proces obuhvaća prodaju imovine, povećanje prihoda, dodatno smanjenje troškova i poboljšanje likvidnosti i zahtijeva tijesnu suradnju s gradom i glavnim zajmodavcima", ističe se u biltenu.

"Značajni zastoji u procesu restrukturiranja mogli bi pojačati pritisak na financije i likvidnost ZGH", tumače u S&P-u, ističući da će stoga pozorno pratiti daljnji tok događaja u vezi s uhićenjima i moguće posljedice po Grad Zagreb i po poslovanje, likvidnost i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close