Šokantni rezultati revizije bolnica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. lipanj 2013. u 17:46
Ilustracija

Prihodi revizijom obuhvaćenih bolnica iznosili su 9,4 milijardi kuna, a sve te bolnice ostvarile su negativan financijski rezultat.

Državna revizija odlično je obavila svoj posao, ali rezultati su šokantni, ustvrdio je danas predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković u raspravi o izvješću o reviziji bolničkih zdravstvenih ustanova u 2011. godini, koje je jednoglasno prihvaćeno.

Prema revizijskom izvješću, od 30 revidiranih bolničkih ustanova bezuvjetna mišljenja dobile su samo karlovačka Opća bolnica i požeška Opća županijska bolnica, dok su sve ostale dobile uvjetno mišljenje, zbog nepravilnosti i propusta u poslovanju. Kao najčešći propusti u poslovanju kliničkih bolničkih centara te kliničkih i općih bolnica navedeni su računovodstveno poslovanje, prihodi, rashodi te postupci javne nabave.

Prihodi revizijom obuhvaćenih bolnica iznosili su 9,4 milijardi kuna, a sve te bolnice ostvarile su negativan financijski rezultat. Višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima iskazale su samo tri bolnice, no i one imaju značajne prenesene kumulirane manjkove iz ranijih razdoblja.

Ukupan manjak prihoda i primitaka za 2011. iznosi 385 milijuna kuna ili 4,1 posto ukupnih prihoda i primitaka. Ukupne obveze iznose 4,8 milijardi kuna i veće su od ukupnih potraživanja za 71,8 posto. Vrijednosno najznačajniji rashodi u gotovo svim bolnicama su rashodi za zaposlene ostvareni u iznosu 5,3 milijardi kuna. U strukturi rashoda i izdataka pojedinih bolnica rashodi za zaposlene iznose i do 70 posto.

U državnoj reviziji upozoravaju i kako je značajan dio nabave roba, radova i usluga također proveden mimo Zakona o javnoj nabavi – nabavljene su robe, radovi i usluge u vrijednosti 1,3 milijarde kuna, od čega se vrijednosno najznačajniji dio odnosi na nabavu lijekova.

"Ni ova najnovija sanacija bolnica neće uspjeti ako se ne izvrše promjene koje mogu utjecati na smanjenje rashoda", ustvrdio je zamjenik glavnog državnog revizora Jozo Serdarušić.

S njim se složio i vanjski član Odbora Anto Bajo, ustvrdivši da bez racionalizacije poslovanja bolnice kroz koju godinu čeka nova sanacija.

Nadicu Jelaš (SDP) posebno su zabrinuli rashodi bolnica na plaće zaposlenika, koje se isplaćuju u skladu s kolektivnim ugovorima, bez ikakvog utjecaja vlasnika zdravstvenih ustanova. No, kad se pojave manjkovi onda se moraju sanirati iz proračuna osnivača, poručila je.

"Eto zašto se 2010. tražila izmjena Zakona o radu. Da se tada počelo pregovarati o novim kolektivnim ugovorima onda bi danas slika bila drugačija", naglasio je Ivan Šuker (HDZ). Novu sanaciju ocijenio je kao "tek krpanje rupa". "Ostaje samo pitanje tko će ih uskoro ponovo krpati", poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close