Snažan pad obujma građevinskih radova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 15:19
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Građevinski radovi u Hrvatskoj u kolovozu su prema izvornim indeksima pali za 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Građevinski radovi u Hrvatskoj u kolovozu su prema izvornim indeksima pali za 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u prvih osam mjeseci pali su 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) ocjenjuju da je riječ o razmjerno snažnom padu obujma građevinskih radova. Podaci DZS-a po njihovoj ocjeni potvrđuju nastavak i intenziviranja negativnih kretanja na godišnjoj razini.

Naime, nakon godišnjeg pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima od 7,4 posto u srpnju, u kolovozu je stopa pada prema izvornim neprilagođenim indeksima iznosila 9,9 posto, što je ujedno najveća stopa pada od siječnja ove godine.

To je po mišljenju analitičara RBA posljedica snažnog pada obujma građevinskih radova pri izgradnji ostalih građevina (15,5 posto godišnje) te izgradnji zgrada (1,2 posto godišnje).

U odnosu na srpanj obujam građevinskih radova je niži za 7,4 posto te je tako nastavljeno višemjesečno razdoblje negativnih stopa rasta obujma građevinskih radova koje izuzev veljače i prosinca 2013. godine, traje od travnja 2009. godine.

Ublažavanje negativnih stopa u razdoblju koje slijedi analitičari očekuju od rasta predviđene vrijednosti ukupnih radova od 23 posto, koje slijedi porast broja izdanih odobrenja za građenje.

Međutim, oporavak građevinskog sektora je još daleko s obzirom da je spomenuti rast prvenstveno odraz niske baze jer je u 2013. godini predviđena vrijednost radova zabilježila snažan pad od preko 26 posto godišnje, dok je u ovoj godini u odnosu na 2008. niža za više od 37 posto, upozoravaju analitičari.

Drže da će negativan doprinos kretanju obujma građevinskih radova i dalje dolaziti od niske razine investicija. Dodaju da su privatne investicije zakočene nepovoljnim poslovnim investicijskim okruženjem te niskom razinom poslovnog optimizma, dok su one javne pod utjecajem potrebe prilagodbe davno nastalim recesijskim okolnostima pa država umjesto rezanja tekućih rashoda uglavnom zadire u kapitalne investicije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close