Slovenski ministar poljoprivrede protiv prodaje Mercatora Agrokoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. lipanj 2013. u 15:23
Toni Balazic, predsjednik Uprave Merkatora (Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL)

Židan se protivio prodaji Mercatora i 2011. godine, kada je u tadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora također bio ministar poljoprivrede

Slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan najveći je protivnik prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru u sadašnjoj vladi Alenke Bratušek, piše u utorak ljubljanski "Dnevnik".

"U ovom trenutku se ne zna kako će biti s prodajom Mercatora, no ja bih želio da tvrtka dobije ozbiljnog vlasnika, investitora koji ima novac i koja taj novac može pokazati", rekao je Židan u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka, dodajući kako bi moguće preuzimanje velike slovenske kompanije s 12.000 zaposlenih, zbog njene uloge za slovenske dobavljače u agroindustriji, od strane Agrokora, koji je Mercatorov konkurent, bilo "neprijateljski čin".

Židan se protivio prodaji Mercatora i 2011. godine, kada je u tadašnjoj vladi premijera Boruta Pahora također bio ministar poljoprivrede. Tada je Agrokor u neobvezujućoj ponudi za Mercatorovu dionicu istaknuo cijenu od 221 euro za dionicu, ali se kasnije povukao jer su politički pritisci protiv prodaje bili preveliki.

"Stalo mi je do Mercatora i njegovih 12.000 zaposlenih te za njegove dobavljače", rekao je za "Dnevnik" Židan, odbacujući kao neprimjerene diskvalifikacije ocjene nekih neoliberalnih ekonomista da su političari miješanjem u prodajni proces Mercatora oborili njegovu cijenu na polovicu pa ovogodišnja Agrokorova ponuda navodno iznosi samo 110 eura za dionicu, dok je kotacija dionice na burzi još niža i trenutno se kreće oko 90 eura.

Do ulaska u politiku, u koju ga je privukao bivši premijer a sada predsjednik Borut Pahor, Židan je bio direktor agrokombinata Panvita, a član je stranke Socijalnih demokrata (SD) koja se načelno protivi bržoj privatizaciji državnih tvrtki i pretjeranoj ulozi stranog kapitala, iako sadašnja premijerka Alenka Bratušek želi privatizirati 15 tvrtki i banaka u državnom vlasništvu.

Židan je za "Dnevnik" rekao da je u Sloveniji i bez prodaje Mercatora previše "žalosnih priča" u kojima su se velike tvrtke prodavale, a onda propadale, te da bi želio da Mercator jednom dobije strateškog vlasnika s novcem te takvu vlasničku strukturu koja bi bila stabilna, a ne da se za Sloveniju tako važna tvrtka "prodaje svake godine" zbog problema pojedinih vlasnika.

U sadašnjem prodajnom konzorciju, s kojim Agrokor ponovo pregovara o mogućem ulasku u Mercator, više je banaka i fondova, koji ukupno imaju 53 posto Mercatorovih dionica. Mediji navode da su najzainteresiraniji za prodaju svojih udjela Pivovarna Laško (PL) i Nova Ljubljanska banka (NLB), koji žele doći do likvidnih sredstava i osloboditi se investicije koja nije njihova glavna djelatnost.

NLB ima oko 10 posto dionica Mercatora, a NLB 23,34 posto.

"Dnevnik" navodi da je zadnjih dana pregovore u ime konzorcija s Agrokorom preuzeo direktor NLB-a Janko Medja i da se čini kako ih je, unatoč prijašnjoj blokadi pregovora, doveo u "završnu fazu", iako Agrokor nije dao jamstva koja je od njega zahtijevala Mercatorova uprava, a tiču se zaposlenih, servisiranja Mercatorovih dugova te dobavljača.

Uz to, navodi "Dnevnik", uprava Mercatora nije od Agrokora dobila jamstva da bi Mercator u slučaju spajanja s Konzumom ostao samostalna tvrtka, nego samo da bi sjedište Mercatora i dalje bilo u Ljubljani, nisu dobivena niti jamstva da Agrokor ne bi financijski "iscrpljivao" a ni pristanak da iz vlasništva ne bi smio istupiti najmanje pet godina, navodi "Dnevnik". Osim toga, tvrdi "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu, Agrokor još nije zatvorio financijsku konstrukciju kojom bi mogao izvesti preuzimanje Mercatora, a može se naslutiti da je za kupnju slovenskog trgovačkog lanca zainteresiran "isključivo zbog rješavanja svojih financijskih problema".

Komentari (9)
Pogledajte sve

Neka opet izigraju Agrokor. Za godinu dana će im dionica vrijediti 50 EUR pa će ih tada kupiti još jeftinije. U ovih godinu i pol od prošle ponude Agrokora će uprihoditi tek 50% od prvobitne ponude. Taj Židan je morao dati ostavku jer će slovenski prodavatelji uprihoditi pola milijarde eura manje nego prije.

Mencinger: Ekonomska politika Bruxellesa Europu vodi u rasulo

Jadno je gledati kako su naši slovencima rasprodali zemlju i apartmane pa im sad polako postaju sluge.
Al bezobzira na to draži im je kranjac nego naš zagorac, slavonac ili nedaj Bože purger.
Takvi smo i zato nam je tako.

Agrokoru bi dobro došao prvenstveno zbog tržišta Srbije i BiH. U Hrvatskoj bi ga mogao odmah zatvoriti jer jr multimilijunski gubitas

New Report

Close