Slovenci priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2019. u 10:02
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenci su priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na izvještaj Slovenske komisije za nadzor javnih službi.

Iz izvještaja proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen, navodi dnevnik.

Ističu kako izvještaj slovenske parlamentarne komisije za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Javni dio izvještaja KNOVS-a o "obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Haagu", koji je ovih dana objavljen u Ljubljani, svjedoči kako je Slovenija ušla u arbitražni postupak kao da se radi o obavještajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku koji se vodi pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Pokušavajući utvrditi razloge zbog kojih su slovenski arbitar i agentica u arbitražnom postupku zatečeni pri nedopuštenom komuniciranju, KNOVS u samorazotkrivajućem izvještaju, nakon višemjesečne istrage, otkriva niz kompromitirajućih činjenica za slovensku stranu, koje dovode u pitanje ključne stavove slovenske strane u arbitražnom sporu.

SOVA je, kako stoji u izvještaju, "intenzivno sudjelovala u arbitražnom postupku", a cilj takvih sastanaka u SOVA-i bio je nedvosmislen: osigurati komunikaciju od "upada" hrvatske strane i zaštititi tajno komuniciranje slovenskog arbitražnog tima.

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije stacionarnim telefonom i nezaštićenom međunarodnom linijom, no Simona Drenik ipak je iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenskim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenski plan izjalovio se zato što se oni nisu dosljedno pridržavali instrukcija što su ih dobili od slovenskih obavještajaca pa su njihove razgovore, kako se navodi u izvještaju, snimili hrvatski obavještajci, donosi Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne kuže Slovenci da je to dojava SAD, jedino one imaju takvu sofisticiranu opremu. Otkud Hrvatskoj mogućnost da prisluškuje telefon nekoga u Bečui. Americi nije odgovaralo što se Slovenija približavala Rusiji u to vrijeme kada je i Putin došao tamo u posjet.

New Report

Close