Slovenci prisvajaju i varaždinsko zelje

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2016. u 11:19
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Nije im smetalo što je varaždinski kupus kao „predak“ varaždinskog zelja od 1994. na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, a od našeg ulaska u EU 2013. i na sortnoj listi Unije.

Varaždinsko zelje do kraja prošle godine trebalo se upisati kao peti hrvatski autohtoni proizvod kojemu je na nivou EU zaštićena oznaka izvornosti. No nakon što su Slovenci uputili prigovor, ni u vidovečkoj Udruzi proizvođača povrća i voća Zeljari, koja taj proizvod već četvrtu godinu nastoji zaštititi u EU, ni u Ministarstvu poljoprivrede još ne nazdravljaju pjenušcem.

Kako piše Večernji list, na pitanje eurozastupnice Marijane Petir o slovenskom prigovoru, nakon što je im je u dopisu podastrla argumente da je varaždinsko zelje hrvatsko, iz Europske komisije odgovorili su da imaju dva mjeseca da razmotre prigovor, koji je stigao 4. prosinca, nakon čega će hrvatsku i slovensku stranu pozvati na konzultacije. Varaždinsko zelje udomaćena je lokalna sorta, odlična za kiseljenje i skladištenje, tvrde iz slovenskog ministarstva poljoprivrede pa su ga u travnju 2012. upisali na svoju sortnu listu kao zelje varaždinsko 2 i zelje varaždinsko 3.

Nije im smetalo što je varaždinski kupus kao „predak“ varaždinskog zelja od 1994. na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, a od našeg ulaska u EU 2013. i na sortnoj listi Unije. Lani su se pozvali su na članak europske uredbe o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode prema kojem se „ne može registrirati naziv koji je potpuno ili djelomično homonim s nazivom već upisanim u registar te ako registracija naziva predloženog kao oznaka izvornosti zbog ugleda, priznatosti i duljine uporabe žiga može dovesti potrošača u zabludu o pravom podrijetlu“. Samo ime zelja govori gdje se ono tradicionalno proizvodi pa je Zlatko Zagorec iz udruge Zeljari uvjeren da se Slovenci ustvari boje da sjeme koje su doradili i nazvali varaždinsko 2 i 3 više neće smjeti stavljati na tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close