Slavonska oaza sretnih ljudi: Selo iz kojeg se nitko ne seli

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2017. u 09:42
FOTO: Screenhot/Google

Dok su posljednjih godina mediji javnost preplavljivali vijestima o zabrinjavajućem egzodusu stanovništva iz Hrvatske, a posebice Slavonije i Baranje, u zemlje EU-a i na druge kontinente u potrazi za boljim životom, pomalo nestvarno zvuči priča iz jednog od najmanjih valpovačkih prigradskih naselja – Marjančaca, iz kojeg se cijelo to vrijeme nitko nije odselio u ‘bolji svijet’, niti ga u bližoj budućnosti želi napustiti.

Samo pet kilometara od središta Valpova i dva kilometara od najvećih gradskih trgovačkih opskrbnih centara, Marjančaci sa svojim mirom u neposrednoj blizini grada pravi su magnet za sve one koji žele uživati u čarima seoskog života. U selu je samo 350 stanovnika u stotinjak kućanstava, a mještani tvrde da je istinska tajna ljepote života u ovom selu zajedništvo njegovih stanovnika, međugeneracijsko poštovanje te činjenica da su svi oni čvrsto povezani rodbinskim ili kumovskim vezama.

Oduvijek vrlo pitomo i privlačno, smješteno uz županijsku cestu, Marjančaci su idilično selo u kojemu poželi živjeti svatko tko ga je bar jednom posjetio, piše Glas Slavonije. To potvrđuju i mladi Marjančačani, koji su posljednjih godina ulaz u selo ukrasili svojim novim, suvremenim kućama, na prostoru na kojemu se zbog velikog interesa mladih ljudi za građevinskim zemljištem morao mijenjati i Prostorni plan Grada Valpova. Uglavnom su svi zaposleni.

Već desetljećima selo nosi titulu jednog od najuređenijih sela u Valpovštini i koje je zbog toga dobilo i kolokvijalni naziv Mali Pariz.

Komentirajte prvi

New Report

Close