Skupština vjerovnika Gredelja na Zagrebačkom velesajmu

Autor: Suzana Varošanec , 10. prosinac 2012. u 22:00
P. Hrkać priznao je 270 milijuna kuna radničkih tražbina, te 502 vjerovnicima drugog višeg isplatnog reda/Patrik Macek/PIX

Radnicima smeta i što im ne skida sindikalnu članarinu s plaće, a on odgovara: “Neću to raditi badava”.

Stečajni upravitelj TŽV Gredelj Pero Hrkać dementirao je optužbe sindikata da im želi onemogućiti rad. Skupština vjerovnika, pojasnio je, u srijedu će se održati u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma zbog manjka prostora na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

No, Udruga radničkih sindikata iskoristila je to kao povod da ga prozove zbog zabrane sindikalnog rada te pritiska na radnike vezane uz punomoći za skupštinu. Hrkać odgovora da je to sve laž. "Očekuje se dolazak barem 200 vjerovnika. Što se tiče radnika primjereno je da ih dođe 15-ak iz raznih sektora, te da im sve prenesu. Radnicima su poznate sve pojedinosti stečaja, a imaju i svojeg predstavnika u Odboru vjerovnika", rekao je Hrkać. Čini se da se gužva stvara zapravo zbog odluka o sudbini Gredelja u stečaju. Hrkać će u srijedu predložiti nastavak poslovanja zbog ugovorenih poslova, ali i dati neke prijedloge vezane uz moguće investitore.

"U prvom isplatnom redu priznato je 270 milijuna kuna radničkih tražbina u bruto iznosu. U drugom višem isplatnom redu priznato je 502 milijuna kuna tražbina. Razlučni vjerovnici prijavili su svoja potraživanja od 330 milijuna kuna", rekao je Hrkać. Tvrdi i da se novac u stečaju ne smije trošiti na način da se s plaća radnika skida sindikalne članarine. "Sindikalna članarima je privatna stvar i svi je radnici mogu plaćati sami na šalterima banaka. Ako ću to raditi za njih, morat ćemo sklopiti ugovor i tu uslugu naplatiti. Moram priznati da je suludo da badava radim za nekoga tko dobro živi od članarine."

Nema odmora

'Radnici moraju raditi'

Pero Hrkać kaže da neće dopustiti prekid proizvodnje zbog skupštine vjerovnika: "U Gredelju je tisuću radnika, a svi znaju koliko je radničkih tražbina priznato. Ukupno je osporeno 126 milijuna tražbina, a samo mali iznos se tiče desetak radnika".   

Komentirajte prvi

New Report

Close