Skok broja građevinskih dozvola za 17,7% u ožujku

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2019. u 22:00
Tri četvrtine izdanih dozvola namijenjeno je za zgrade, četvrtina za ostale građevine koje su rasle 50%.

Tri četvrtine izdanih dozvola namijenjeno je za zgrade, četvrtina za ostale građevine koje su rasle 50%.

Broj izdanih građevinskih dozvola u ožujku porastao je 17,7 posto u godinu dana, na 956, brojke su Državnog zavoda za statistiku.

Tri četvrtine dozvola izdano je za zgrade, a ostatak za ostale građevine pri čemu je broj dozvola za zgrade porastao 10 posto, dok za ostale skočio više od 50 posto. "Osobito dinamično izdavane su dozvole za ostale građevine, čiji je broj, kada je riječ o ožujku, povijesno najveći, što upućuje na brojnost investicijskih namjera u niskogradnji početkom ove godine", komentar je Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Najviše dozvola, oko 75 posto, izdano je za novogradnje, a četvrtina za rekonstrukcije, dok broj planiranih stanova doseže 1597.   Podvuče li se crta, u prva tri ovogodišnja mjeseca izdano je ukupno 2489 građevinskih dozvola koje previđaju 7,8 milijardi kuna vrijedne radove, dok su ožujskim dozvolama predviđeni su radovi vrijedni 3,45 milijardi kuna, 30 posto više nego prije godinu dana. Od tog se na zgrade odnosi 1,89 milijardi kuna (+8,7%), a na ostale građevine 1,56 milijardi kuna, odnosno 70 posto više nego lani.

"Simultani rast broja dozvola za zgrade, ostale građevine i stanove, uz porast vrijednosti predviđenih radova upućuje na izgledan nastavak solidnog rasta građevinske aktivnosti, koji se početkom godine realizira po dvoznamenkastim stopama. U takvim okolnostima ostvarivanje pune dinamike rasta građevinarstva ponajprije ograničava nedostatak potrebnih radnika određenih struka", kaže HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close