Situacija oko Ine pravno čista, stjecanje dionica nije dovedeno u pitanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. lipanj 2014. u 16:53
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić izjavio je danas kako je situacija oko Ine u ovom trenutku pravno čista, stjecanje dionica nije dovedeno u pitanje, a hrvatska Vlada i MOL imaju pravo donijeti sporazum kako upravljati tom naftnom kompanijom.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić izjavio je danas kako je situacija oko Ine u ovom trenutku pravno čista, stjecanje dionica nije dovedeno u pitanje, a hrvatska Vlada i MOL imaju pravo donijeti sporazum kako upravljati tom naftnom kompanijom.

"Što se tiče situacije s Inom ona je pravno čista u ovom trenutku, stjecanje dionica nije dovedeno u pitanje. Optužen je za kriminal netko tko mora odgovarati, a najveći dioničari, hrvatska Vlada i MOL, na temelju dionica imaju pravo donijeti sporazum kako upravljati Inom", kazao je Jurčić upitan kako komentira situaciju oko Ine nakon pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita od mađarskog MOL-a.

Odluka suda će malo štetiti reputacijskoj poziciji MOL-a, smatra Jurčić, dodajući kako prava i odluke najveći dioničari Ine donose na temelju vlasništva nad dionicama.

Vlada i MOL čine većinu u Ini i moraju se dogovoriti na temelju vlasništva nad dionicama. A kriminalne radnje trebaju se rješavati paralelno s tim ili odvojeno od toga, istaknuo je Jurčić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Savjeta za gospodarstvo na temu energetske politike Republike Hrvatske u Uredu predsjednika.

Upitan može li zbog ruske obustave plina Ukrajini biti posljedica za Hrvatsku, Jurčić je rekao da kratkoročno kod nas neće biti nikakvih problema.

Ulazimo u ljeto kada se troši manje plina i više proizvodi nego troši. Iz tog viška možemo napuniti do vrha naše podzemno skladište plina, s jedne strane, a s druge strane, hrvatska plinska mreža je uključena u europsku. I prošli put kad smo ostali bez plina prije par godina dobili smo iz tih skladišta plin, tako da u kratkom roku ovisimo o stanju u Europi, a ne o stanju između Rusije i Ukrajine, pojasnio je Jurčić.

Kazao je i kako je primjetio da su u današnjoj izjavi s ruske strane rekli da zbog neplaćenih računa obustavljaju ili usporavaju isporuku plina Ukrajini, ali da nastavljaju isporučivati plin EU. Da li je to tehnički moguće ne znam, ali s tim su dali političku poruku da neće dovesti u pitanje opskrbu plina Europi, rekao je Jurčić.

Osvrnuo se i na stanje u energetskom sektoru napominjući kako su Hrvatski potencijali poznati, kako naftni, plinski, hidropotencijali i obnovljivi izvori energije.

Naša pozicija postoji što se tiče plina iz Jadrana ili nekog plinovoda iz Afrike i preko Italije i Hrvatska, ali za sve trebaju Vladine odluke. Ti planovi postoje već 20-ak godina u Hrvatskoj, ali da bi se realizirali Vlada treba donijeti čvrste odluke, procedure kako će se rješavati i onda treba raspisati natječaje koji će poduzetnici to izvesti, rekao je.

Ističe kako je energetska priča dugoročna priča, kako se ništa bitnije ne može promijeniti sljedećih pet, šest godina.

Ali u narednim godinama mogu se donijeti odluke. Ako se radi o termoelektrani tu se radi o neke tri godine, ako se radi o nuklearki duže od desetak godina, ako se radi o istraživačkim poljima nafte i plina onda su tu procesi koji traju desetak godina. Sada su to sve dobre želje i dobre namjere, ali treba napraviti prve korake da se vide naši stvarni energetski potencijali i mogućnosti na Jadranu i na kopnu, poručio je Jurčić.

Predsjednica Agencije za ugljikovodike Barabara Dorić je na upit o interesu investitora za data room, odnosno za pregledavanje geoloških podataka, kazala je kako je data room trenutno zakupljen do kraja kolovoza. Kroz data room će, što se tiče jadrana, proći 45 naftnih kompanija. Onda nam preostaje 3. studeni da vidimo tko će se uistinu javiti, kazala je.

Prošli je tjedan, dodala je Dorić, u Agenciji otvoren data room i za kopno i sad očekuju 'navalu' i u tom dijelu.

 

Komentari (12)
Pogledajte sve


Ljubo Jurčić :

" Imali smo mi i treću tvrtku koja je istaknula da će platiti 5 % više od bilo kojeg drugog ponuđača ,…"

505.000.000,00 X 5 % = popušili 25.250.000,00 USA $


@Pero
7

A nitko ne piše koliko su popušili mali dioničari INE, građani Hrvatske, radnici INE i branitelji.

Sa poljima u Siriji cijena za preuzimanje INE od strane MOLA trebala je biti 3 puta veća od IPOA INE.

Znači oko 4.000 kn.

I onda se ovaj ljigavac Jurčić javlja kako je MOL POŠTENO stekao dionice INE.

Stvarno mi se gade ovi izdajnici Hrvatske koji za nekoliko milijuna EURA izdaju i prodaju svoj narod.

Neka MOL plati razliku do 4.000 kn svim ljudima koji su imali dionice u sskd uključujući i braniteljskom fondu.

Onda mogu pričati da su “POŠTENO” kupili ININE dionice.

A kako su nas strateški partneri uništili, a Mađaroni samo gledali, i gledaju iz svih “hrvatskih” Vlada je posebno sramotna priča.

Ljubo Jurčić :

” Imali smo mi i treću tvrtku koja je istaknula da će platiti 5 % više od bilo kojeg drugog ponuđača ,…”

505.000.000,00 X 5 % = popušili 25.250.000,00 USA $

je-li-mito-za-prvu-prodaju-ine-uzeo-slavko-linic

hoce-li-cvitan-pokrenuti-istragu

Za sada postoji dovoljno indicija da se u cijelu priču oko Ine upetlja i DORH, te pokrene istragu pod zajedničkim nazivom –
“Tko je sve pljačkao Inu u zadnja tri desetljeća”.
Na tu temu zasigurno puno toga bi imali reći,
osim Slavka Linića
kojeg se dovodi u kontekst primanja mita za prvu privatizaciju Ine, i brojne druge viđene face Lijepe naše,
od Franje Gregurića,
Davora Šterna,
Stjepana Mesića,
Tomislava Dragičevića,
Ivana Čermaka…
do brojnih drugih uglednika iz političkog i gospodarskog života naše zemlje

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/125505-je-li-mito-za-prvu-prodaju-ine-uzeo-slavko-linic-hoce-li-cvitan-pokrenuti-istragu.html

Ljubo ne posipaj nam sol na otvorene rane !!!

New Report

Close