Siniša Svilan kriv, mora vratiti 67.500 eura mita

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2013. u 21:59
Siniša Svilan na izricanju presude/PIXSELL

Nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora, koje može zamijeniti radom za opće dobro. Njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković najavio je žalbu.

Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan nepravomoćno je proglašen krivim u slučaju Core Media i osuđen na osam mjeseci zatvora, koje može odslužiti radom za opće dobro.

Državi će morati vratiti 67.500 eura. Odlučilo je to u ponedjeljak sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda.Sutkinja Jasna Smiljanić ustvrdila je da je Svilan, primajući mito za emisije prikazane na toj komercijalnoj nacionalnoj televiziji, nanio štetu ugledu medija i povrijedio "funkcioniranje tržišne konkurencije i poslovnog morala". Iako tijekom suđenja primanje mita nije izravno dokazano, jer se korupcija najčešće odvija bez svjedoka, Svilanovo nedjelo predstavlja "visok stupanj društvene opasnosti, jer nagrada ili dar ne smije biti izvor za osobno bogaćenje", obrazložila je.

Potvrdi li Vrhovni sud nepravomoćnu presudu, Svilan će u 15 dana morati vratiti ukupan iznos mita koji je navodno primio od studenoga 2004. do prosinca 2007. kako bi se na Novoj TV prikazale Core Medijine emisije "Jedan na jedan", "U sridu", "Istraga" i "Rekonstrukcija". Iako je tužiteljstvo isprva tvrdilo da je Svilan po emisiji primao i po tisuću eura mita, što je ustvrdio estradni menadžer Edvin Softić, sud je povjerovao vlasniku Core Medije Vladimiru Šelebaju, koji je rekao da je Svilan za svaku emisiju primao od 250 do 375 eura. Na tom je tragu i USKOK pred kraj suđenja ukupan iznos mita, izmjenom optužnice, smanjio za gotovo 200 tisuća eura."Ne može se u pravosuđu govoriti o kategorijama uspjeha i neuspjeha, ali ako su činjenična utvrđenja već takva, sankcijom sam zadovoljan.

Žalba je jedino pravo mjesto za komentiranje presude", rekao je nakon izricanja presude Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković i najavio žalbu. Vrhovni sud, vjeruje Pavasović Visković, mogao bi ukinuti presudu.Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ivana Špehar Janković izjavila je da je zadovoljna osuđujućom presudom, a hoće li se žaliti na visinu kazne, odlučit će, kaže, nakon što dobije pismeno obrazloženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close