Sindikati: odlazi li Ostojić zbog lošeg stanja ili unutarstranačkog sukoba?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2014. u 14:57
. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kritike lošeg stanja u zdravstvenom sustavu, sporosti u provođenju reformi, nedostatka kvalitetnog socijalnog dijaloga ali i sumnja da je smjena posljedica političkih borbi unutar SDP-a.

 Kritike lošeg stanja u zdravstvenom sustavu, sporosti u provođenju reformi, nedostatka kvalitetnog socijalnog dijaloga ali i sumnja da je smjena posljedica političkih borbi unutar SDP-a, prve su reakcije predstavnika sindikata i udruga na odlazak dosadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića.

"Ako je Rajko Ostojić najodgovorniji za probleme u sustavu i sporost u provedbi zdravstvene reforme, nije trebalo čekati kraj mandata da ga se smijeni već je to trebalo napraviti na polovici mandata", reakcija je predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek. Za nju, međutim, ostaje pitanje je li Ostojić smijenjen zato što godinu dana kasni s reformom ili su razlog za smjenu sukobi unutar SDP-a a ne rad samog ministra.

Avberšek kaže kako je njezin sindikat upozoravao na sporost u reformama no, uz ministra, odgovornima smatra i sanacijska vijeća i sanacijske upravitelje koji se nisu uhvatili u koštac s problemima, sustav drugačije organizirali i napravili potrebne uštede.

Što se tiče novog ministra, smatra da se problemi ne mogu riješiti na kraju mandata. "To je nemoguća misija. Promjene se događaju u prve dvije godine", poručuje Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić podsjetio je kako je skupština tog sindikata prije 10 dana zatražila smjenu ministra Ostojića zbog lošeg stanja u zdravstvenom sustavu te zbog nedobronamjernog i nekorektnog odnosa prema liječnicima.

"Od novog ministra očekujemo žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga između Ministarstva i HLS-a kako bi, u interesu građana, pacijenata i liječnika, što prije riješili spor. "Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu", smatra Babić.

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža nada se da su isključivi razlog za smjenu minista Ostojića nesposobnost i loša zdravstvena politika koju je provodio. "Ako je to tako, onda je odluka o njegovoj smjeni dobra odluka, u protivnom ništa se bitno neće promijeniti", kaže Goluža.

Pozivajući na zajedništvo i međusobno razumijevanje HUBOL daje podršku novom ministru, nadajući se da je izvukao pouku iz mandata svog prethodnika. "Pravno nasilje, nesavjesno izbjegavanje rasprave i socijalnog dijaloga, obmanjivanje javnosti nisu metode koje dugoročno mogu donijeti rezultate", zaključio je Goluža.

Premijer Zoran Milanović smijenio je danas dvojicu ministara – zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a umjesto njih Saboru će predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara. O svojoj odluci Milanović je izvijestio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči današnje sjednice Vlade.

Komentirajte prvi

New Report

Close