Sindikat traži da izvan sezone hoteli plaće daju bez doprinosa!

Autor: Marija Crnjak , 06. svibanj 2012. u 22:00

Od Vlade će se tražiti da turistički sektor kao visokosezonalna djelatnost bude izuzet od primjene nove uredbe o isplati plaća

Nova Uredba o načinu provedbe plaćanja doprinosa kojom se zabranjuje isplata neto plaća tvrtkama koje nisu uplatile doprinose, već od jeseni mogla bi bez plaće ostaviti najmanje tisuću radnika u hrvatskim hotelima gubitašima, odnosno hotelske tvrtke potjerati u stečaj, upozoravaju u Sindikatu turizma Hrvatske (STUH). Sindikat će od Vlade tražiti da pronađe način da turistički sektor kao visokosezonalna djelatnost na neki način bude iznimka u provedbi Uredbe.

Ako se to ne dogodi i Uredba zahvati hotele kako je sad propisano, petnaestak hotelskih tvrtki zimu će dočekati u stečaju. Paradoksalno, to će uglavnom biti hoteli u većinskom državnom vlasništvu koji su upravo ušli u (još jedan u nizu) katalog investicija Ministarstva turizma objavljen prošlog tjedna za potencijalne ulagače.“Zbog izuzetne sezonalnosti djelatnosti, turističke tvrtke u mjesecima mrtve sezone više od ostalih tvrtki imaju problem s likvidnošću. Zimi hotelima koji su uglavnom zatvoreni teško pada i sama isplata neto plaća, a većina ima praksu doprinose za više mjeseci isplatiti tek kad im se u ljetnim mjesecima napuni blagajna od turista. Radnici u tim hotelima doći će u poziciju da moraju raditi bez plaće, i to će se dogoditi ove godine nedugo nakon što prođe glavna sezona, dakle najesen. Mi smo ti koji se borimo da se doprinosi počnu uplaćivati, ali vrlo je izvjesno da će ovakav sustav izazvati suprotni učinak”, pojašnjava Eduard Andrić, predsjednik STUH-a. Prema posljednjim objavljenim zbirnim podacima o neuplaćenim doprinosima koje su sindikati prikupili u veljači prošle godine, upravo za potrebe kampanje borbe protiv rada bez plaće i doprinosa, dvadesetak hotela zajedno je dugovalo doprinose za 20 godina. Iako nova analiza nije napravljena, Andrić tvrdi da situacija danas može biti još gora od lanjske. Među hotelima gubitašima koji očekuju ozbiljne probleme su Hoteli Podgora, tvrtka čiji dug za poreze i doprinose iznosi 20 milijuna kuna plus kamate. Hoteli Podgora u većinskom su državnom vlasništvu (60 posto) i imaju stotinjak stalno zaposlenih.“Zbog niskog stupnja uređenosti hotela koji su na dvije zvjezdice nismo u stanju dizati cijene ni prihod, i stoga smo dosad jedva pokrivali gubitak u razini amortizacije i kamata. Stoga ranije nismo uspjevali redovno podmirivati i plaće i doprinose, što je rezultiralo visokim dugom državi, ali i drugim dobavljačima. Za naš stečaj dovoljna je samo odluka države, no to nije dobra opcija, već samo privatizacija. Primjena Uredbe o doprinosima će biti velik problem i pitanje je što će biti s radnicima”, kazao nam je Zoran Radonić, direktor Hotela Podgora. Jedna od opcija da se namakne novac za doprinose jest prodaja nekretnina koje ne spadaju u primarnu djelatnost hotela, no kako u krizi nije najbolje vrijeme za prodaju nekretnina, takvi pokušaji već su nekoliko puta propali.

Primjenom nove uredbe radnici će nakon završetka sezone raditi bez plaće i to u hotelima u većinskom državnom vlasništvu koje ministarstvo turizma upravo nudi potencijalnim investitorima
Eduard Andrić, Sindikat turizma

Komentari (1)
Pogledajte sve

“zimska isplata” plaća radnicima u hotelima koji uopće ne rade jedan je grubi oblik reketa, i upravo je glavni razlog zašto lijene lokalne uprave ne čine ništa na produžavanju sezone, kao i zašto se svim silama opstuira privatizacija tih hotela.

sadašnja situacija je tipičan hrvatski krajnji apsurd: hoteli na najatraktivnijim lokacijama na jadranu, koji su potpuno popunjeni u sezoni ujedno su teški gubitaši koji se dotiraju iz državnog proračunima.

nekim ljudima nikako ne ide u glavu da se političkom silom ne mogu staviti van snage zakoni ekonomije, umjetno stanje može se samo održavati vanjskim kreditima koji idu u puke isplate plaća onima koji ne stvaraju nikakvu vrijednost.

i oni imaju 100% osiguranu isplatu plaća, dok kod privatnika radnici odrade pošten posao, gazda se naplati a radnici ne dobiju plaće ni šest mjeseci.

pitanje je postoje li takvi apsurdi igdje u svijetu.

New Report

Close