Sindikat radnika Dina Petrokemije traži ubrzanje rješenja sudbine tvrtke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. prosinac 2012. u 10:25
Photo: Pero Lovrovic/Vecernji list

Sindikat radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na Krku danas se obratio otvorenim pismom Vladi i nadležnim ministarstvima.

Sindikat radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na Krku danas se obratio otvorenim pismom Vladi i nadležnim ministarstvima pozivajući na ubrzanje procesa vezanih uz rješavanje sudbine ove tvrtke naglašavajući da radnici više ne mogu izdržati takvo stanje.

Predstavnik sindikata Predrag Mihaljević je u pismu naveo da je u više navrata pozivao na ubrzanje postupka ali da nije dobijao odgovor.

Kazao je da su radnici dobili odgovor od investitora u Dina Petrokemiju, odnosno novog vlasnika tvrtke Caliskan iz Turske, da oni nisu dužni isplatiti plaće radnicima za pripremu postrojenja za početak proizvodnje nego da je to ugovorna obveza Vlade.

Mihaljević navodi da ne zna je li više odgovoran investitor ili Vlada RH. No, istaknuo je, investitor je svakako odgovoran jer je i prije formalnog vlasničkog preustroja preuzeo Upravu, a zatim odugovlačio sa zahtjevom za predstečajnu nagodbu sve do 30. studenog.

Vlada je odgovorna, nastavlja se u otvorenom pismu, jer do danas nije uspjela realizirati ugovorom preuzete obveze, i omogućiti preduvjete za obnovu proizvodnje te isplatu zaostalih plaća. Zbog nemogućnosti provedbe nekih odredbi zakona o predstečajnoj nagodbi, poslovni račun tvrtke je još uvijek blokiran, ističe se. HEP, iako predviđen odlukom Vlade kao strateški partner, obezvrjeđivanjem zemljišta i neisporukom struje beskonačno dugo sabotira provedbu restrukturiranja, navodi se u pismu.

Od Vlade se zahtijeva da reagira na činjenicu da strani investitor ne priznaje hrvatski zakon jer se prihvatio uloge poslodavca a ne pristaje platiti radnike za odrađeni posao. Sindikat u ime radnika Dine predlaže da se DINA Petrokemija zadnji put turskom investitoru ponudi po krajnje ograničenom principu uzmi ili ostavi, a da se nakon socijalnog zbrinjavanja radnika Dini javnim međunarodnim natječajem osigura ozbiljan strateških investitor kojih, kako se navodi u pismu, bez svake sumnje ima.

Komentirajte prvi

New Report

Close