Sindikat osuđuje napad na radnike HEP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2015. u 14:16
Foto: Leonard Ninčević / Pixsell

Predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak osudio je u petak napad na dvojicu radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Karlovcu, koji su zadobili tjelesne ozljede pri iskapčanju neplatiša.

 Predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak osudio je u petak napad na dvojicu radnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Karlovcu, koji su zadobili tjelesne ozljede pri iskapčanju neplatiša.

To je nedopustivo, jer radnici su samo obavljali svoj posao, poručio je Čorak na konferenciji za novinare i najavio da će se sindikat odlučno suprotstaviti takvim pojavama.

U konkretnom slučaju radilo se o dugu za struju za poslovni prostor od 10.400 kuna, rekao je Čorak dodavši kako je Uprava HEP-a sa svime upoznata, a radnici će dobiti pravnu pomoć i primjerenu zdravstvena skrb.

Protiv nasilnika, bračnog para iz Karlovca, bit će podignuta kaznena prijava, te preko odvjetničkog društva ispostavljen odštetni zahtjev.

Tražimo da se napadnutim radnicima osigura obeštećenje zbog pretrpljenog straha i bolova, a svim djelatnicima HEP-a osiguraju uvjeti za siguran rad i zaštita policije ili zaštitara kako se takve situacije više ne bi ponovile, istaknuo je Čorak.

Podsjetio je na slučaj iz 2009., kada je također zbog iskapčanja potrošača uslijed neplaćanja duga djelatnik HEP-a napadnut ručnom bombom, nakon čega je ostao trajni invalid.

Apeliramo na građane i političare da taj problem shvate ozbiljno, jer ljudski život i zdravlje nema cijenu, kazao je Čorak.

Napomenuo je da se HEP pokazao kao odgovorna tvrtka i ušao u aranžman oprosta duga socijalno najugroženijim građanima (njih oko 35.000) čiji dug iznosi oko 100 milijuna kuna.

Član Izvršnog odbora HES-a Vinko Sesar upozorio je da verbalni i fizički napadi na HEP-ove djelatnike zbog iskapčanja struje nisu rijetki, pri čemu im čak znalo prijetiti i pištoljem. U većini slučajeva s HEP-ovim potrošačima nema problema, kaže Sesar, ali pojedinačnih izgreda uvijek ima.

Na novinarski upit o slučaju djelatnika Elektroistre iz Pule koji je već 18 godina na bolovanju zbog "iščašenja malog prsta na ruci" Čorak je rekao kako je to nedopustivo i za svaku osudu.

Očekuje da će se ta priča raspetljati, iako je već sada jasno da to nikako nije mogao izvesti sam, jer mu je netko evidentirao radno vrijeme, obračunavao i isplaćivao plaću.

Komentirajte prvi

New Report

Close