Sezona je dobra na cijelom Mediteranu, nismo iznimka

Autor: Marija Crnjak , 07. kolovoz 2017. u 07:53
Grčka odredišta bilježe dvoznamenkasti rast/FOTOLIA

Grčka ima velik rast broja gostiju koji stižu avionom, Italiji raste potrošnja turista i hotelski rezultati, Crna Gora ima petinu više posjetitelja….

Hrvatska nije izuzetak po dobrim turističkim rezultatima u prvoj polovici ove godine, a sudeći prema najavama ovo bi ljeto moglo ići na ruku svim našim konkurentima na Mediteranu.

Grčke destinacije bilježe dvoznamenkasti rast zrakoplovnih gostiju, u Crnoj Gori broj gostiju porastao je za gotovo petinu, blagi povratak zbog rasta ruskog tržišta bilježi Turska, osim Grčke i Italija se može pohvaliti porastom prihoda po sobi (RevPAR), koji raste i Egiptu zbog bolje gospodarske situacije. Nakon ekonomske krize i lanjske izbjegličke krize, Grčka ovog ljeta bilježi stabilan rast broja prometa na svojih 19 glavnih zračnih luka, uz najveći porast na zračnoj luci Thessaloniki za čak 20,8 posto u drugom kvartalu, uz porast RevPAR-a za gotovo osam posto.

Broj dolazaka na aerodrome na lokacijama s resortima u Grčkoj u prosjeku je veći za 12,5 posto, a najbolje rezultate od 22,6 posto porasta dolazaka putem zrakoplova ima Kos, a radi se uglavnom o stranim turistima.  Hotelski sektor u cijeloj južnoj Europi u prosjeku bilježi rast RevPAR-a za 8 posto u prvih šest mjeseci, a najveći skok bilježi Madrid s 18,6 posto, a po skoku prihoda prvaci na Mediteranu su Egipćani s porastom RevPAR-a u hotelima u Kairu za ča 87%.

 

22,6 posto

više dolazaka putem zračne luke ostvario je grčki Kos

Turska bilježi značajan oporavak prihoda od turizma u drugom kvartalu, s porastom od 8,7 %, a najveći rast imaju s ruskog tržišta, dok broj posjeta Europljana i dalje pada ( u svibnju 20 posto u odnosu na lanjski). Talijanski turizam u prvoj polovici godine pokazuje značajan pomak kako u broju dolazaka, potrošnji turista i rezultatima poslovanja hotelskih kompanija. U drugom kvartalu broj noćenja u hotelima porastao je za 7,3%, uz 6,8-postotni rast broja zrakoplovnih putnika.

Analize pokazuju 8-postotni rast RevPAR-a u prvih šest mjeseci, uz porast prihoda za 3% (6 milijardi eura). U Italiji očekuju rast i u srpnju te kolovozu.  Turističkim rezultatima u prvoj polovici 2017. zadovoljni su i Crnogorci. U toj je nama susjednoj zemlji samo u lipnju boravilo 130 tisuća turista, što je više od 19% više nego u istom periodu lani. "Iako još uvijek ne raspolažemo službenom statistikom za srpanj, na osnovu informacija od strane turističkih organizacija možemo reći da bilježimo blagi porast u odnosu na lani.

Također, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, na današnji dan 4. kolovoza u Crnoj Gori boravi preko 190 tisuća turista, što je za oko 10% više u odnosu na isti dan prethodne godine", otkrivaju nam iz crnogorskog Ministarstva turizma.  Dodaju kako pozitivne trendove pokazuju i turistički parametri za prvih 6 mjeseci, tijekom kojih je u Crnoj Gori u komercijalnom smještaju boravilo 349,276 turista, što je iznad 18% više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine, a ostvareno je 1,2 milijun noćenja, odnosno više od 15% više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close