Sektor se budi, ali fali stručne radne snage

Autor: Darko Bičak , 02. ožujak 2017. u 07:57
S EU novcem kreću značajna ulaganja u infrastrukturu/Fotolia

Radna snaga u građevini je u proteklih 7 do 8 godina prepolovljena, a njezinog pomlađivanja gotovo da i nije bilo.

Ako je vjerovati statistici Hrvatske gospodarske komore (HGK), građevinski sektor je napokon izašao iz duboke krize u kojoj je od 2008. godine. Naime, kažu u HGK, rast obujma građevinske aktivnosti koji je bilježen tijekom prošle godine kulminirao je u prosincu kada su ukupna građevinska aktivnost i sve njene sastavnice solidno porasle u odnosu na prethodni mjesec te u odnosu na prosinac 2015. 

Dvije strane medalje
"Tako je u prosincu prošle godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen rast indeksa obujma građevinskih radova za tri posto pri čemu su radovi na zgradama porasli za 3,6 posto, a radovi na ostalim građevinama za 3,1 posto. Istodobno je u odnosu na prosinac 2015. zabilježen rast obujma građevinskih radova za 8,9 posto uz rast radova na zgradama za 10,5 posto i radova na ostalim građevinama za 7,2 posto. Riječ je ne samo o najvišem međugodišnjem rastu obujma građevinskih radova u prošloj godini, nego i o njegovu najvećem rastu zabilježenom još od prosinca 2008. Pritom je rast ukupnog indeksa i dalje primarno determiniran rastom radova na zgradama koji je na godišnjoj razini kontinuirano prisutan u posljednjih 14 mjeseci", kažu u HGK.  

 

Habijanec

U Njemačkoj građevina čini 10 posto BDP-a, a u Hrvatskoj 4-5 posto.

Da se stanje u građevini popravlja, barem po pitanju obujma radova, slaže se i Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačkog građevinskog diva Radnik. No, on upozorava da je to samo jedna strana medalje te da je nužno istači i niz negativnih stvari koje se i dalje događaju. "Obujam radova raste, kako u privatnom sektoru, tako i u javnim investicijama financiranim iz EU fondova. Ali, mi imamo sve manje stručnih radnika, neodgovarajuću zakonsku radno-pravnu regulativu, loš obrazovni sustav koji ne producira kadrove kakve trebamo, a u konačnici tu su i premale plaće koje destimuliraju ljude da rade u građevini, barem u hrvatskoj građevini", kaže Habijanec. Dodaje da je izvjesno da kada krene građevinski bum, a za što ima naznaka prema pokrenutim i najavljenim projektima, da te poslove neće imati tko odraditi jer svi koji žele i znaju raditi su uglavnom otišli u inozemstvo.

"Radna snaga u građevini je u proteklih 7-8 godina prepolovljena, a njezinog pomlađivanja gotovo da i nije bilo. Naša građevina je konstantno potkapacitirana. U jednoj Njemačkoj građevina doprinosi BDP-u s 10%, a u Hrvatskoj je u najboljim godinama cestogradnje i stanogradnje sredinom 2000-ih to bilo 8,5%. Trenutno taj udio ne prelazi ukupno pet posto. Kad sam već spomenuo Njemačku za usporedbu, u toj zemlji koja je 20 puta veća od Hrvatske građevina donosi oko 110 milijardi eura vrijednosti, a u Hrvatskoj čak 50 puta manje, oko 2,5 milijarde", ističe Habijanec.  

Energetska obnova
Da  je napredak u građevini vidljiv zadnjih godina, smatra i Nikola Funda, vlasnik tvrtke za energetsku obnovu Funda iz Zaprešića. "Definitivno je vidljiv rast, nije velik, ali postoji. Možda je to i posljedica da smo mi vezani uz biznis energetske obnove koji se tek razvija pa na njegovim krilima rastemo i mi", pojašnjava Funda.  S druge strane, Dragutin Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad, ističe da u realnom sektoru za sad nisu primijetili neko povećanje obujma građevinskih radova. "Situacija je kao proteklih godina, dosta loša. Možda je pokrenuto više projekta i izdano više građevnih dozvola pa će se efekti na samim gradilištima primijetiti ove godine, no do sad nisam primijetio neko značajnije poboljšanje", kazao je Kamenski.
 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prošle godine sam noćio u hotelu sv. Mihovil, u Trilju, gdje sam susreo grupu radnika iz Grčke koja je radila infrastrukturu vjetroelektrane Zelovo. Pitao sam ih kako se njima isplati raditi na ovom projektu gdje su troškovi stanovanja i putovanja dosta visoki. Oni su mi odgovorili, da imaju pogođen posao fiksno, tako da rade i po 12-13 sati na dan, dobro su organizirani i uhodani za ovakve poslove. Rade dva mjeseca u komadu, šest dana u tjednu i zarade oko 2.000,00 € mjesečno, netto (nakon podmirenih računa stanovanja i ishrane). Napominjem, da je u tom dijelu Hrvatske nezaposlenost enormo vesoka, da se je u zadnjih pet-šest godina radilo na desetak vjetroelektrana i da se Hrvatima izgleda takvi poslovi ne ispalte. Zato po mom mišljenju rješenje može biti samo takvo, da firme iz susjednih zemalja (Slovenije, Italije, Mađarske..) preuzmu jedan dio građevinskih poslova kod nas. Kod dobre organizacije i kvaliteno odrađenog posla, može se u Hrvatskoj zaraditi dobar novac u građeninarstvu.

Prvo,novinar je totalno nepismem,piše “fali”,rječnik ulice,valjda treba napisati “nedostaje”,a drugo,stručna radna snaga u najboljim godinama je u Irskoj,zahvaljujući “našim političarima”,neka se srame što su napravili od Lijepe naše!

Iz tvrtke Tegra d.d. u Njemačku je do sada otišlo oko 15-20 radnika. Većina njih radi na njemačko-austrijskoj granici / Passao/ za veliku građevinsku tvrtku.

Plaća građevinskog radnika / SSS / je 2.000 Eura neto. TRošak stana po zaposlenom je 150 eura,
za prijevoz i hranu, trebaju još nešto novaca – no , iznos od preračunato čistih 10.000,00 kuna-
svaki mjesec odnese svojim obiteljima.

Do mjesta rada je oko 400 km. Dolaze automobilom -svaki vikend, utrpaju se , posjete djecu,
zamijene veš i uzmu nešto hrane i tako svaki vikend.

Ovo je jedna od mnogih priča o odlasku građevinaraca.

A sada drugi problem. Mi u Hrvatskoj , koji želimo nešto investirati u izgradnju novih objekata,
ili adaptacije starih , smo najebali, u najozbiljnijem smislu te riječi.
Prokleti preostali građevinari, pokušavaju preživjeti krizu, i savladati privlačne naružbe za izgradnje
objekata. Umišljeni i bahati, misle, da su na nogama, da im nije problem odraditi jednostavne
ponude i poslove . Ulijeću i zaprimaju PREDUJMOVE ZA POSAO.
Posao – NISU SPOSOBNI IZVESTI u rokovima….Jedino što u roku naprave – JE KOMPJUTERSKA
hebena ponuda, na koju izvršiš plaćanje , a onda počinje agonija investitora ….moljakanje, nazivanje,
obećavanje , prijetnje i napokon nekako napravljen posao , sa bezbroj reklamacija, s neizvjesnim
ishodom… ???
Situacija je složena. Male građevinske tvrtke bježe na more , u Istru i tamo gule investitore…
Strance , domaće, kompanije…nije bitno koga..
KOd kuće gotovo nitko ne radi, a ako rade, posao i cijene su astronomske.
Izvođaća, praktički nema- treba biti oprezan….ne nasjedati na lijepo sročene ponude….

Situacija je komplicirana.

New Report

Close