Šefova ima dovoljno, ali Hrvatskoj kronično nedostaje policajaca

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Iako policija svake godine upisuje nove mlade snage u policijsku školu, prema riječima sindikalista, u Hrvatskoj kronično nedostaje policije.

Za polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini do sada se prijavilo oko 1300 kandidata. Natječaj je objavljen 1. ožujka, a rok za podnošenje prijava traje do 6. srpnja.

Kako doznaje Glas Slavonije od Ministarstva unutarnjih poslova, iz Slavonije i Baranje prijavilo se do sada nešto malo manje od 400 kandidata. S područja policijskih uprava osječko–baranjske, požeško–slavonske i virovitičko–podravske prijavila su se 183 kandidata, a s područja policijskih uprava brodsko-posavske i vukovarsko-srijemske prijavilo ih se 213. Planira se upis 600 polaznika i polaznica, a program će započeti 10. rujna.

Iako policija svake godine upisuje nove mlade snage u policijsku školu, prema riječima sindikalista, u Hrvatskoj kronično nedostaje policije.

Darko Josip Šimić, glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske za PU osječko-baranjsku, kaže da samo u ovoj slavonskoj županiji u policiji nedostaje oko 200 ljudi.

- Najveća, I. policijska postaja, radi s dvoje ljudi cijeli dan. Trenutačno imamo oko 70 više i visoko obrazovanih kriminalista za koje nemamo radno mjesto, jer šefova ne nedostaje, već nedostaje policajaca u temeljnoj i prometnoj policiji i na granici - kaže Darko Josip Šimić. Kako ističe, policajci iz Osječko-baranjske županije idu na ispomoć u druge policijske uprave, na primjer na granicu u Bajakovo i Tovarnik, pa ih je onda još manje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!